SVF: Fysieke activiteit belangrijk bij geestelijk welzijn
08 Sep 2018, 11:48
foto


70% vroegtijdige sterfgevallen in de geestelijke gezondheidszorg door slechte fysieke gezondheid. De internationale statistieken liegen er niet om. Al jaren wordt de aandacht gevestigd op de niet-overdraagbare aandoeningen zoals suikerziekte en hart- en vaatziekten. Daar wordt veel geld in gestopt. De zorg voor mensen met een psychische of psychiatrische aandoening is vaak onderbelicht. 1 op de 4 mensen zal een geestelijk gezondheidsprobleem ontwikkelen in zijn of haar leven!

Bij Wereld Fysiotherapie Dag, vandaag 8 september, is de focus op de rol van fysieke activiteit bij het verbeteren van geestelijke gezondheid en welzijn. De ‘World Confederation for Physical Therapy (WCPT)’, heeft deze dag in het leven geroepen op 8 september 1996. De Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie (SVF), lid van de WCPT, vindt het noodzakelijk om aan te geven dat fysieke of lichamelijke activiteit enorm belangrijk is. Daaronder valt niet alleen het uitoefenen van een sport, maar zeker ook huishoudelijk werk doen, wandelen, tuinieren en gewoon lekker dansen!

Fysiek actief worden en ook blijven zal zowel de lichamelijke als psychische gezondheid ten goede komen. Vaak vergeten wij dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden en dat de balans tussen die twee nodig is. In de hedendaagse samenleving wordt het accent meer op het lichamelijke gelegd. Het is wel toe te juichen dat er vele fitnessplekken zijn bijgekomen in ons land en er ook vaker wandel- en trimlopen zijn. Menigeen weet dat beweging moet, maar niet eenieder bezit de discipline en toewijding om het te blijven doen. Een gezonde leefstijl is natuurlijk niet iets van even een dagje volhouden. Het blijft een multidisciplinaire aanpak waar de fysiotherapeut u ook in kan begeleiden.

Hart- en vaatziekten zijn nog altijd doodsoorzaak nummer één in ons land. Mensen met een psychisch of psychiatrisch probleem zijn er ook vatbaar voor. Het blijkt dat die groep mensen eerder risico loopt voor een slechte lichamelijke gezondheid! Waarom zouden we moeten wachten totdat het ook zo ver komt? Menigeen maakt echter nog weinig gebruik van de fysiotherapeuten als het gaat om de preventieve gezondheidszorg. Niet vreemd, want het gros van de fysiotherapeuten in Suriname profileert zich nog onvoldoende op dat terrein. Ook zijn ze niet in elk district werkzaam. Men heeft zijn handen vol aan de zogeheten curatieve zorg waar cliënten zich aanmelden met klachten die er dus al zijn.

Het is voor velen die hulp zoeken onbekend dat de fysiotherapeut ook een goed beweegprogramma kan opzetten voor mensen met geestelijke problemen. Bij die groep kan vanwege de aanwezige klachten bewegings-armoede of inactiviteit ontstaan. Ook kan de voorgeschreven medicatie en ook de bijwerkingen daarvan, de motoriek beïnvloeden. Het goed of op een aangepast niveau functioneren in de maatschappij geeft een positief gevoel. Zelfredzaamheid en gevoel voor eigen waarde zijn nodig, ook voor diegenen met psychische of psychiatrische aandoeningen. Het maakt dan niet uit als het een persoon met schizofrenie, een depressie of een angststoornis betreft.

Uit onderzoek is ook gebleken dat er betere resultaten worden bereikt wanneer bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut geschiedt. De fysiotherapeut, de specialist in het houdings- en bewegingsapparaat van de mens, kan dus zeker ingeschakeld worden om ziektelast te verminderen. Dat scheelt in het kostenplaatje van onze gezondheidszorg! Dat scheelt in de productie in het land!
De boodschap van de fysiotherapeuten wereldwijd op deze speciale dag luidt: Word actief, blijf actief!

De preventie commissie SVF
Advertenties