Concrete stap gezet op weg naar herziening SOR
08 Sep 2018, 15:30
foto
Minister Soewarto Moestadja poseert met de door hem geïnstalleerde Commissie Herziening Ongevallenwet. (Foto: Arbeid)


Minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, heeft een commissie geïnstalleerd die hem binnen enkele maanden moet adviseren over herziening van de Surinaamse Ongevallen Regeling (SOR). De huidige ongevallenregeling dateert van 10 september 1947 en voldoet volgens signalen uit het arbeidsveld, niet meer.

De wet is bedoeld ter bescherming van de werknemer tegen de financiële gevolgen van een bedrijfsongeval of beroepsziekte. Werknemers die door een bedrijfsongeval en/of een beroepsziekte worden getroffen, worden in de kosten gejaagd, ook al is er een verzekering voor hen afgesloten. Ook zijn de wettelijk vastgestelde loonuitkeringen bij tijdelijke arbeidsongeschiktheid en blijvende invaliditeit niet meer van deze tijd.

De werknemer is niet automatisch verzekerd tegen bedrijfsongevallen en/of beroepsziekten. Volgens deze wet zijn werkgevers verplicht hun werknemer(s) vanaf de eerste dag van de dienstbetrekking, hiertegen te verzekeren. In de volksmond ook wel bekend als ‘SOR-verzekering’.

De SOR-verzekering is niet hetzelfde als een ziektekostenverzekering. Een ziektekostenverzekering van de werknemer, ontslaat de werkgever niet van de verplichting om voor betrokkene een SOR-verzekering af te sluiten. Heeft de werkgever dit nagelaten, dan is de werknemer niet verzekerd en komt de wettelijk verschuldigde schadeloosstelling met betrekking tot het bedrijfsongeval en /of beroepsziekte, geheel voor rekening van de werkgever. In de praktijk blijven onverzekerde werknemers doorgaans met de gebakken peren zitten, zegt de voorlichting van Arbeid, via het Nationaal Informatie Instituut (NII).

De commissie moet de bestaande wet dusdanig herzien, waardoor deze zal moeten aansluiten op de wensen van werkgevers, werknemers, de overheid en de Surinaamse Vereniging van Assurantiemaatschappijen. Voorts zal deze wet moeten aansluiten op de toekomstige Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) die nog door het parlement goedgekeurd moet worden. De Arbowet zal de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van werknemers bevorderen, zegt Arbeid.

Het primair doel is om ongevallen en ziekten, veroorzaakt door het werk, te voorkomen. Mochten die zich toch voordoen, dan zal de aangepaste Ongevallenwet goed van pas komen om de werknemer bescherming te bieden tegen de financiële gevolgen van een eventueel bedrijfsongeval en/of beroepsziekte. Ook zal de wet in lijn gebracht worden met standaarden van de Internationale Arbeidsorganisatie en de regionale wetgeving die betrekking hebben op ongevallenregeling. De commissie moet van de minister alle stakeholders horen in het traject naar herziening van de wet.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April