Fitch handhaaft B- beoordeling voor Suriname
07 Sep 2018, 04:34
foto


Het kredietbeoordelingsbureau Fitch Ratings heeft zijn beoordeling van februari dit jaar gehandhaafd in augustus, B- met stabiele vooruitzichten. De beoordeling weerspiegelt de zwakke overheidsfinanciën in de B- beoordeling evenals externe kwetsbaarheden door hoge afhankelijkheid van grondstoffen te midden van beperkte externe reserves. Fitch noemt ook zwakke punten in het macrobeleidskader, recente macro-instabiliteit en voorwaardelijke verplichtingen in het financiële stelsel.

Het ministerie van Financiën zei woensdag nog dat het ingenomen was met de beoordeling van Fitch Ratings. “Suriname komt met deze beoordeling dichterbij het volgende niveau B,” schrijft het ministerie. “Er is nog veel te doen en ondanks de vele uitdagingen zijn we absoluut op de goede weg.”

In een verklaring zegt Fitch Ratings dat mijnbouwactiviteiten de groei ondersteunen, terwijl grondstoffeninkomsten bijdragen aan een geleidelijke verkleining van het begrotingstekort en een versterking van de betalingsbalans. De kredietbeoordelaar verwacht echter een langzamer tempo van begrotingsconsolidatie in 2018 - 2020 in vergelijking met de verwachtingen van het agentschap bij de laatste herziening in februari, met een grotere afhankelijkheid van grondstoffeninkomsten, in tegenstelling tot structurele maatregelen.

De regering-Bouterse stelde de invoering van een belasting over de toegevoegde waarde (btw) in de eerste helft van 2018 voor onbepaalde tijd uit. De verwachting was dat de btw de jaarlijkse belastinginkomsten met 2 procent van het bbp zou verhogen. Fitch verwacht dat het begrotingstekort zal afnemen van 7,9% van het bbp in 2017 tot 6,1% in 2018 en 5,4% in 2020. De vermindering zou worden aangedreven door sterkere olie- en goudexporten.

Het basisscenario gaat uit van gematigde loonaanpassingen en een fiscale ontsporing voorafgaand aan de parlementsverkiezingen van mei 2020, een daling van de gemiddelde financieringskosten na een verantwoorde beleidsombuiging in 2018 en geen structurele consolidatiemaatregelen.

De overheid heeft haar afhankelijkheid van binnenlandse en kortlopende financieringsbronnen verhoogd in 2017 - 2018. Van de brutofinancieringsbehoeften (begrotingssaldo plus afschrijvingen op middellange termijn) van US$560 miljoen (16,7% van het bbp) in 2017, heeft de overheid 5,4% van het bbp zuiver voor de binnenlandse financiering meestal gehaald in schatkistbiljetten en bankbiljetten bij banken. De overheid haalde in 2017 een netto externe financiering van 2,8% van het bbp, voornamelijk uit commerciële en bilaterale bronnen tegen hogere kosten dan de traditionele multilaterale kredieten. Multilaterale uitbetalingen blijven beperkt; de netto-uitbetalingen waren negatief voor januari tot mei 2018. Over 2017 was slechts US$ 7 miljoen besteed aan uitbetalingen.

Fitch projecteert de bruto financieringsbehoeften van de overheid op USS374 miljoen voor 2018 en US$ 188 miljoen voor 2019 (10,3% en 10,7% van het bbp). Het verwacht dat de overheid minstens US$ 114,1 miljoen van de opbrengst van US$337,5 miljoen van een eenmalige transactie met Staatsolie NV zal gebruiken om de voorraad nationale schatkistpapier te verminderen en US$ 54,5 miljoen zal aanwenden om de externe handelsschuld vooruit te betalen. Staatsolie heeft de goudmijnaandelen van de staat opgekocht na herfinanciering van zijn verplichtingen via een internationale lening in mei. Fitch neemt ook de netto externe financiering van US$ 50 miljoen (1,4% van het bbp) uit China en andere bronnen mee. In 2019 verwacht Fitch dat de overheid de binnenlandse markt aanboort en dat de externe commerciële financieringskosten hoog blijven.

De overheidsschulddynamiek van Suriname is zwakker dan de huidige 'B'-beoordeling en kwetsbaar voor schokken, zegt Fitch. Het verwacht dat de vooruitbetalingen van de lening zullen resulteren in een eenmalige daling van de overheidsschuld tot 62,9% tegen eind 2018 tegenover 71,1% in 2017. Door de primaire tekorten en financieringskosten zal de overheidsschuld echter stijgen tot 66% in 2020.

De houdbaarheid van de overheidsschuld is bijzonder kwetsbaar voor schokken in de belastingsfeer, de reële rente en de wisselkoersen. Meer dan driekwart van de overheidsschuld is in vreemde valuta. Externe kwetsbaarheden zijn de hoge afhankelijkheid van grondstoffenexport van Suriname met 84,5% van de huidige externe ontvangsten en de zwakke buitenlandse netto-vermogenspositie, voorspeld op -41,5% van het bbp in 2018 vergeleken met de huidige 'B'-beoordeling van 13,2%. De centrale bank herziet langzaam haar internationale reservebuffer, die 3,2 maanden lopende externe betalingen dekt, dichter bij de huidige 'B'-beoordeling van 3,9 maanden. Het biedt echter een beperkte buffer om schokken in grondstoffenprijzen te absorberen, vindt Fitch.

Een opleving van de grondstoffenprijzen en de productie verbetert de positie op de lopende rekening. Fitch verwacht hogere exportresultaten voor goud en olie en mijnbouwinvesteringen om het saldo op de lopende rekening plus op 3,6% van het bbp te houden in 2018. De netto externe schuld zal naar verwachting dalen tot 47,4% in 2018 onder de huidige 'B'-beoordeling met 60%. Hogere externe leningen van de overheid tegen markttarieven (9,0% tot 9,25%) en sommige met een looptijd van minder dan 24 maanden hebben de Surinaamse schuldendienstratio verzwakt tot 17,6% van externe ontvangsten ten opzichte van de huidige 'B'-beoordeling van 11,7% in 2018.
Advertenties