Suriname en Guyana aantrekkelijk voor de VS
07 Sep 2018, 02:42
foto
De offshore gebieden van Suriname en Guyana waar er boorconcessies zijn uitgegeven.


Het bezoek van een grote congresdelegatie uit de Verenigde Staten aan Suriname en Guyana, komt te midden van de ontdekking van aanzienlijke oliereserves voor de kust van Guyana. Sinds de olievondsten in buurland Guyana trekken zowel Georgetown als Paramaribo diplomatieke aandacht uit alle hoeken van de wereld en zijn meer landen van plan er hun diplomatieke missies te openen.

Het Amerikaanse ExxonMobil heeft voor de kust van Guyana diverse aanzienlijke oliereserves ontdekt. Het Amerikaans congresbezoek komt vier jaar nadat Congreslid Darrell Issa, Guyana tijdens de ebola-uitbraak verwarde met Guinee in Zuid-Afrika.

Ondertussen is de "deal" die ExxonMobil ondertekende met de huidige Guyanese regering gekarakteriseerd als een andere vorm van "economische kolonisatie" en zeer oneerlijk tegenover Guyana. Het debat wordt dagelijks uitgemeten in de Guyanese media. De regering heeft echter opnieuw onderhandeld over een eerdere overeenkomst van 1999 en beweert dat zij een "betere deal" heeft veiliggesteld.

Volgens Maria Cortez, de Latijns-Amerikaanse senior research manager van Wood Mackenzie, heeft "Guyana de jackpot gewonnen. Als dit kleine Zuid-Amerikaanse land met een bevolking van ongeveer 750.000 de miljarden dollars aan inkomsten goed kan beheren om zijn zin te krijgen, kan het de rijkste hoek van het continent worden. "
Volgens de Geological Survey van de Verenigde Staten zit er naar schatting 13,6 miljard vaten olie en 32 biljoen kubieke voet aardgas in het Suriname- Guyana bekken.

Bronnen vertelden Stabroek News in maart dat de regering van de overleden president Janet Jagan 600 offshore-blokken aan Esso-verkenning had toegewezen in 1999, omdat een belangrijke factor van de toenmalige overheid was om grote Amerikaanse beleggers aan te trekken die zouden kunnen strijden tegen de eeuwenoude claim van Venezuela op de Essequibo regio."

Volgens een persbericht van de regering ontmoette president David Granger op 23 augustus de Amerikaanse delegatie, die werd geleid door de Republikeinse Bob Goodlatte, en onder wie de Republikeinen Steve Cohen, John Rutherford, Scott Peters, Mark Sanford, Richard Hutson en Tod Rokita en andere functionarissen. De lokale media uitte kritiek op het ontbreken van diversiteit van het team dat bestond uit “blanke Republikeinse mannen.”

Granger zei dat de bijeenkomst een verkenningsmissie was om de betrokkenheid tussen de twee landen te blijven versterken. "We maken deel uit van het halfrond. We hebben goede betrekkingen met de Verenigde Staten. Ik zie de bijeenkomst grotendeels als verkenning. Ze willen zich vertrouwd maken met de situatie op het halfrond als geheel en natuurlijk lag de focus vandaag op Guyana," zei de president.
Tijdens de bijeenkomst stond de discussie over Guyana's politieke stabiliteit, veiligheid, grensproblemen met Suriname en Venezuela, de opkomende olie- en gassector in Guyana en milieukwesties, centraal.

"Ik behandelde het geografische scenario en het feit dat Guyana een continentale staat is. Het is een deel van het Zuid-Amerikaanse continent, maar met Caribische kenmerken. Weet je, we worden niet alleen gezien als de poort naar Zuid-Amerika voor het Caribisch gebied, maar we zijn de toegangspoort tot het Caraïbisch Gebied voor Zuid-Amerika," zei Granger.

Na de korte stop in Guyana is de Amerikaanse delegatie vorige week ontvangen door toen nog waarnemend president, Ashwin Adhin. Over het bezoek zei Adhin: “Het doel van het bezoek was om verschillende kwesties met verschillende ministers te bespreken, waarbij de VS steun kon verlenen en / of samenwerken, zoals klimaatvraagstukken, bosbeheer en -behoud en gerelateerde financiering, grensoverschrijdende criminaliteit, Drug Enforcement Administration (DEA) ) in Suriname, maar ook buitenlandse directe investeringen aantrekken, business-to-business deals.” Hij voegde eraan toe: “Het was een vruchtbaar bezoek en de Verenigde Staten wil ons graag ondersteunen met deze problemen."

Volgens experts uit de sector is het slechts een kwestie van tijd dat Suriname ook grote olie-ontdekkingen doet. Suriname heeft een stormloop van olie-investeerders, maar heeft, in tegenstelling tot Guyana, al tientallen jaren een nationaal oliebedrijf en -beleid en moeten alle buitenlandse multinationals een deal sluiten met Staatsolie. Wat maakt dat Suriname een rechtvaardiger deal kan sluiten voor zijn mensen.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April