Uur van de waarheid voor politici en politieke partijen (2)
07 Sep 2018, 08:22
foto


Verheugd heb ik de inzichten van president Bouterse vernomen over de verhoging van de salarissen van regeringsleden, inclusief dus die van hem en de vicepresident. Voorwaar een hele verademing want het is slechts de groten der aarde beschoren om aan zelfreflectie te kunnen doen en ook nog daarnaar te handelen, ook al zou het betekenen dat men zich daarmee ‘tekort’ zou doen. Een beter voorbeeld van solidariteit met het volk (met name de minder bedeelden) in denken en doen hebben we in het recente verleden niet gehad en zeker niet van pseudo leiders.

Ik geloof dat deze president historie schrijft en enig in zijn soort zal blijven.
Laten we nu even vaststellen wat de feiten zijn die geleid hebben tot de status quo van de verhogingen.

1. Er werd een loonronde gegeven aan leerkrachten. Een significante en substantiële verhoging van de salarissen van leerkrachten was het gevolg. Bij het toekennen van die verhoging is de regering gewaarschuwd voor een sneeuwbaleffect. Edoch heeft de regering zich onder een zich moeizaam herstellende economie alle moeite getroost de leerkrachten te herwaarderen mede uit een stukje solidariteit met studenten en ouders. Het waren de studenten die de dupe werden van de werkneerleggingen opgeroepen door de heer Valies.

2. Het sneeuwbaleffect is niet uitgebleven. De regering werd geconfronteerd met de eis van de CLO voor loonsverhoging van ambtenaren. Een terechte eis overigens, omdat de ambtenarensalarissen enorm geërodeerd waren door de economische crisis.

3. Het punt dat over het hoofd werd gezien was het feit dat regerings- en DNA-leden automatisch zouden meeliften met de verhogingen. Na de publicatie van Starnieuws heeft het volk zich geroerd en zich negatief uitgelaten via allerlei kanalen over deze absurde verhogingen voor regerings- en DNA-leden.

4. Het volk heeft tevergeefs gewacht op een reactie zijdens de ministerraad of De Nationale Assemblee, die geacht wordt de soevereine wil van de natie tot uitdrukking te brengen. Iedereen zal het erover eens zijn dat zolang de salarissen van politieke ambtsdragers gekoppeld zijn aan die van directeur en onderdirecteur, elke gegeven loonronde betekent het zegenen van jezelf. Het is immoreel om in alle toonaarden te hebben afgekeurd hetgeen Nieuw Front deed aan zegenen van zichzelf om dan nu hetzelfde te doen en zich te verschuilen achter het argument: het is de wet nou eenmaal.

Wanneer de NDP al 8 jaren onafgebroken aan de macht is en zoals de president zegt, een andere weg is ingeslagen, dan moet je werken eraan om die wetten te wijzigen. Nooit eerder hebben politieke ambtsdragers zoveel verdiend als anno 2018. Het is ook erg immoreel een verhoging te accepteren voor al hoge inkomens, terwijl mensen in zinkplaten woningen zitten en we van het volk verwachten dat het de buikriem strakker aantrekt.

5. Tot volledige eer van president Bouterse moet gezegd worden dat hij vanaf de eerste momenten zich heeft uitgesproken tegen deze verhogingen. Zijn opmerking dat hij meer medestanders ten deze had verwacht, is ook veelzeggend. Gelukkig voor het volk dat president Bouterse dit soort door studenten communicatie (geen communicatie deskundigen dus) als dictatoriaal bestempelde besluiten kenbaar kan maken. Geef mij dan maar liever een sociaal rechtvaardige, empathische dictator dan een democratisch systeem (met verschillende regeringen) dat ingebed is in een graaicultuur.

De mededeling van de president is de enige hoop die het volk heeft want tot nu toe heeft de volksvertegenwoordiging het jammerlijk laten afweten. Tot heden is er nog geen mededeling van onze DNA-leden gekomen hetgeen veel zegt over het huis van de democratie.

Aangezien we geen voorstander zijn van oeverloos gepraat, roepen we op om de volgende actiepunten:
1. De bevriezing van de verhoging voor alle DNA-leden;
2. Geen besluit tot solidariteitsheffing omdat de pensioengrondslag blijft;
3. Wijziging van de wet geldelijke voorzieningen met dien verstande dat de salarissen worden losgekoppeld van die der directeur en onderdirecteur;
4. Wijziging van de representatie- en andere percentages die genoemd worden in de wet. De voorzitter van DNA bijvoorbeeld krijgt 120% aan representatie toelage en de bezoldiging van de voorzitter is 200% van die van een Assembleelid. Een DNA-lid heeft een bezoldiging van SRD 8091. Daarbovenop een representatietoelage van 50% en nog eens een vervoerstoelage van 45%. Ook heeft elk lid een telefoontoelage van SRD 100. Dat brengt het brutobedrag voor een gewoon DNA-lid op SRD 16.407. Voor de voorzitter is het ruim het dubbele van dit bedrag en voor fractieleiders is de representatietoelage ook in percentage steeds hoger naarmate de fractie meer leden telt.
Een eenmansfractie heeft 55% aan representatietoelage. Bij een fractie van 26 leden, heeft de fractieleider 80% aan representatietoelage. Deze percentages staan sinds jaar en dag in de wetgeving en elk DNA-lid profiteert maar ervan en belooft het volk verbetering doch doet er bar weinig aan om juist deze zaken weer in balans te brengen.

5. Het de jure full time maken van het DNA-lidmaatschap. Daar bovenop is het werk van DNA parttime en hebben velen een dubbele inkomstenbron. Vanaf het jaar 2000 heb ik als toenmalig DNA-lid gepleit voor het de jure full time maken van het lidmaatschap van DNA. We zijn al 18 jaren verder en we blijven maar praten. Ook de huidige DNA doet er weinig aan om het wettelijk vast te leggen.

Onder de huidige voorzitter is wel tot stand gekomen dat DNA-leden een pensioenpremie storten en het pensioen ingaat bij het bereiken van de leeftijd van 55 jaar. Het is zoals de president van het land heeft gezegd, tijd om die solidariteit die wij met de mond belijden ook te tonen aan het volk in onze daden. De revolutionair Che Guevara zei ooit: Words that do not match deeds are unimportant.
Ik besluit met de volgende quote:
Above all allways be capable of feeling deeply any injustice committed against anyone anywhere in the world. This is the most beautiful quality in any revolutionary.
Che Guevara


Mr. Drs. Sharmila Mansaram
Advertenties