Hollywoodster Burt Reynolds overleden
06 Sep 2018, 17:34
foto
Burt Reynolds, die in de jaren zeventig de hitlijsten bereikte, is overleden aan een hartaanval.


Burt Reynolds, de luidruchtige filmhartbreker uit de jaren 70 en Oscar-genomineerde, is op 82-jarige leeftijd overleden. Volgens US Weekly is hij in een ziekenhuis in Florida overleden aan een hartaanval. Zijn familie was op dat moment bij hem.

De besnorde acteur had een bypass-operatie ondergaan in 2010. Reynolds laat zijn zoon, Quinton, achter. De acteur werd beroemd in de film Deliverance van 1972. Hij speelde ook in Smokey and the Bandit, Boogie Nights en The Cannonball Run.
De agent van de ervaren acteur, Todd Eisner, vertelde NBC News dat zijn heengaan "hartverscheurend" was. Reynolds stierf in het Jupiter Medical Center in Florida, volgens de Hollywood Reporter. Arnold Schwarzenegger tweette dat Reynolds één van zijn helden was.

Reynolds’ filmrol in 1972 in Deliverance was voor hem het keerpunt. Het verhaal gaat over vier mannen die worden aangevallen door een gek in het landelijke Georgië. Het kaskrakersucces leverde drie Oscar-nominaties op en maakte van Reynolds een Hollywood-sekssymbool.

Zijn carrière bereikte het hoogtepunt in 1977 toen hij de gemene vrachtwagenchauffeur Bo Darville speelde in actiekomedie Smokey and the Bandit. Alleen Star Wars haalde dat jaar meer bij de kassa.

Maar zijn rollen gingen in de jaren tachtig in vrije val en zijn financiën werden geruïneerd door mislukte investeringen in restaurants en een voetbalelftal uit Florida. Hij maakte een comeback in 1997 met zijn rol als regisseur van pornofilms in Boogie Nights, wat hem een Oscar-nominatie opleverde.

Hij was twee keer getrouwd, eerst met de Britse actrice Judy Carne in 1963, maar ze scheidden twee jaar later, te midden van beschuldigingen van overbesteding en ontrouw. In 1988 hertrouwde Reynolds met actrice Loni Anderson, maar ook dat eindigde in 1993 in een bittere scheiding.

Na de scheiding van Carne, had Reynolds faillissement aangevraagd met $ 11miljoen aan schulden. In 2014 werd hij gedwongen veel gewaardeerde memorabilia te verkopen, waaronder zijn Golden Globe-prijs. Maar toen Vanity Fair-journalist Ned Zeman hem vroeg wat hij anders had gedaan, zei Reynolds: "Ik had meer geld uitgegeven en had veel meer plezier."

Als een jonge man was Reynolds een bekwame voetballer. Hij kreeg daarvoor een studiebeurs voor de Florida State University. Nadat een knieblessure een einde maakte aan zijn sportieve vooruitzichten, belandde Reynolds in zijn eerste acteerrol in een lokale productie van het stuk Outward Bound. Hij ontving de Florida Drama Award uit 1956 voor die uitvoering.

Reynolds is ook bekend voor het afwijzen van beroemde rollen, waaronder James Bond en Han Solo. Tot zijn dood filmde hij een Quentin Tarantino-film over Charles Manson - Once Upon A Time in Hollywood.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April