Japan: Tientallen vermist na krachtige aardbeving
06 Sep 2018, 12:36
foto
Door een aardverschuiving zijn tientallen huizen in Atsuma overspoeld op het Japanse eiland Hokkaido. (Foto's: Reuters)


Een krachtige aardbeving met een kracht van 6,7 op de schaal van Richter heeft het Japanse eiland Hokkaido vanochtend vroeg geraakt. Minstens acht mensen zijn omgekomen en huizen zijn ingestort. De beving veroorzaakte aardverschuivingen waarbij tientallen mensen zijn vermist.

Meerdere, grootschalige aardverschuivingen troffen het dunbevolkte platteland, dat ook werd getroffen door de rand van de krachtige tyfoon Jebi die eerder deze week door Japan trok. Luchtfoto's tonen tientallen huizen die verwoest zijn op de bodem van een heuvel die is overspoeld door een aardverschuiving. Het lukte een reddingshelikopter om een bewoner in veiligheid te brengen.

Ongeveer drie miljoen huizen waren verstoken van stroom nadat de aardbeving een grote thermische centrale die de regio bevoorraad, beschadigde. De kerncentrale van Tomari in Hokkaido, die niet operationeel was vóór de aardbeving, werd gedwongen om noodstroom te gebruiken om zijn koelsysteem te laten werken, zei de omroep NHK.

"Er was een plotselinge, extreme schok. Ik voelde dat het zijwaarts ging, niet op en neer, gedurende ongeveer twee tot drie minuten," vertelde Kazuo Kibayashi, een stadsambtenaar in het hard getroffen Abira, aan AFP persbureau. "Het stopte voordat het schudden weer begon. Ik voelde het in twee golven komen. Ik ben 51, en ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Ik dacht dat mijn huis zou instorten. Alles in mijn huis was helemaal door elkaar gegooid. Ik niet eens tijd om zelfs maar te beginnen met schoonmaken," voegde hij eraan toe.

Enkele momenten na de eerste aardbeving, deed zich een naschok van 5.3 in het gebied voor en volgden de hele nacht en de ochtend nog tientallen naschokken. Akira Fukui, uit de belangrijkste stad van Sapporo, vertelde AFP: "Ik werd wakker rond 3 uur 's morgens met een verticale schok." Ik deed het licht aan, maar het ging kort daarna uit. "Alle verkeerslichten zijn uit en er is geen stroom op het werk."

Er werd geen tsunami-waarschuwing afgegeven na de relatief ondiepe beving, die zich 62 km ten zuidoosten van de regionale hoofdstad Sapporo voordeed. Ongeveer 20.000 reddingswerkers, waaronder de politie en leden van de zelfverdedigingstroepen (SDF), zijn ingezet, zei regeringswoordvoerder Yoshihide Suga. Verwacht wordt dat er nog eens 20.000 SDF-troepen zullen deelnemen aan de reddingswerkzaamheden.

"We zullen ons best doen om levens te redden", zei premier Shinzo Abe na een spoedvergadering van het kabinet. NHK meldde dat acht mensen waren omgekomen, zes in het dorp Atsuma, waar de aardverschuiving de huizen overspoelde. Bijna 40 mensen worden nog steeds vermist, voegde de omroep toe.

Lokale media zeiden dat onder de doden ook een 82-jarige man is die tijdens de aardbeving van de trap af viel. Ongeveer 130 mensen hebben lichte verwondingen opgelopen. "Ik dring er bij mensen op aan om in gebieden die worden getroffen door sterke aardbevingen kalm te blijven, let op evacuatie-informatie ... en help elkaar," voegde Suga eraan toe.

Japan is nog steeds aan het herstellen van de ergste tyfoon die het land in 25 jaar heeft getroffen. Tyfoon Jebi trof dinsdag het westelijke deel van het land en eiste minstens elf levens. De superstorm heeft grote schade veroorzaakt aan de belangrijkste luchthaven van de regio.

Ambtenaren waarschuwden voor het gevaar van nieuwe aardbevingen. "Zware bevingen komen vaak voor, vooral binnen twee tot drie dagen (van een grote)", zei Toshiyuki Matsumori, verantwoordelijk voor het monitoren van aardbevingen en tsunami's bij het meteorologisch bureau.

Het risico van instorten van woningen en aardverschuivingen was toegenomen, zei hij, en drong er bij de bewoners op aan "volledige aandacht te besteden aan seismische activiteit en regenval en om gevaarlijke gebieden niet te betreden."

De aardbeving veroorzaakte ook reisverstoringen, met alle vluchten geannuleerd vanaf de belangrijkste luchthaven van Chitose in Sapporo, waar de aardbeving een deel van een plafond naar beneden bracht en een waterpijp brak. Lokale bussen en treinendiensten zijn gestopt.

Minister Hiroshige Seko van Industrie zei dat het "minstens een week" zou duren voordat de stroom zou worden hersteld van bijna drie miljoen huishoudens nadat een brand in de grootste thermische fabriek van het gebied was ontdekt.

En het nationale meteorologische bureau waarschuwde dat er meer slecht weer op weg zou kunnen zijn naar Hokkaido. Het spoorde mensen aan waakzaam te zijn voor aardverschuivingen, hoogtij en zware regen.

Japan zit op de "Ring of Fire" van de Stille Oceaan waar veel van de aardbevingen en vulkaanuitbarstingen in de wereld worden geregistreerd. In juni trof een dodelijke beving de regio Osaka, waarbij vijf mensen omkwamen en meer dan 350 gewonden vielen.
Op 11 maart 2011 deed zich een verwoestende aardbeving met een kracht van 9.0 voor onder de Stille Oceaan. Het veroorzaakte een tsunami met wijdverspreide schade en eiste duizenden levens op.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April