Historisch, India legaliseert homoseks
06 Sep 2018, 08:35
foto
Mensen die behoren tot de lesbische, homoseksuele, biseksuele en transseksuele gemeenschap (LGBT) vieren het oordeel van het Hooggerechtshof over het decriminaliseren van homoseks en het intrekken van de artikel 377 uit de wet in Mumbai, India. (Foto's: Reuters)


In een historisch besluit heeft het Indiase Hooggerechtshof geoordeeld dat homoseks niet langer een strafbaar feit is. De uitspraak vernietigt een arrest uit 2013 dat een wet uit het koloniale tijdperk bekrachtigde, bekend als artikel 377, waarin homoseks wordt gecategoriseerd als een "onnatuurlijke overtreding".

De rechtbank heeft nu geoordeeld dat discriminatie op basis van seksuele geaardheid een fundamentele schending van rechten is. Campagnevoerders buiten het hof juichten en sommigen barsten in tranen uit toen de uitspraak werd gedaan.

Hoewel de publieke opinie in de grootste steden van India de scepter zwaait over de wet, bestaat er nog steeds een sterke tegenstelling tussen religieuze groeperingen en conservatieve plattelandsgemeenschappen. Maar deze uitspraak, van de hoogste rechter, is nu het laatste woord en kan niet worden aangevochten. Als zodanig vertegenwoordigt het een enorme overwinning voor de LGBT-gemeenschap in India.

Het vonnis van donderdag werd uitgesproken door een rechtbank van vijf rechters onder leiding van India's vertrekkende opperrechter Dipak Misra en was unaniem. Misra las het oordeel voor en zei: "Het criminaliseren van de vleselijke gemeenschap is irrationeel, willekeurig en duidelijk ongrondwettelijk."

Een andere rechter, Indu Malhotra, zei dat ze geloofde dat "de geschiedenis een verontschuldiging verschuldigd is" aan LHBT-mensen voor het uitstoten van hen. Rechter DY Chandrachud zei dat de staat niet het recht had om het privé-leven van LGBT-gemeenschapsleden te controleren en dat de ontkenning van het recht op seksuele geaardheid hetzelfde was als het ontzeggen van het recht op privacy. De uitspraak staat homoseks onder instemmende volwassenen in privé toe.

Artikel 377
Artikel 377 is opgenomen in een 157 jaar oude wet uit het koloniale tijdperk die bepaalde seksuele handelingen strafbaar stelt als "onnatuurlijke misdrijven" die strafbaar zijn met een gevangenisstraf van 10 jaar. De wet straft, in zijn eigen woorden, "vleselijke gemeenschap tegen de orde van de natuur met een man, vrouw of dier".

Terwijl het statuut alle anale en orale seks criminaliseert, heeft het grotendeels de relaties van hetzelfde geslacht beïnvloed. Mensenrechtengroepen zeggen dat de politie het statuut heeft gebruikt om leden van de LGBT-gemeenschap lastig te vallen en te misbruiken.

Het is een kronkelige route geweest om het omstreden artikel in te trekken. In 2001 werd een poging gedaan om artikel 377 in te trekken, maar het werd tot 2009 een krachtmeting tussen rechter en regering. In 2009 oordeelde het Hooggerechtshof in Delhi voor decriminalisering.

Verschillende politieke, sociale en religieuze groepen mobiliseerden toen om de wet te herstellen en in 2013 besloot het Hooggerechtshof de uitspraak in te trekken.
Activisten tegen artikel 377 dienden vervolgens een "curatieve petitie" in - een formeel verzoek om herziening van een eerdere rechterlijke uitspraak die werd gezien als een "miskraam van gerechtigheid" - en in 2016 besloot de Hoge Raad om zijn uitspraak opnieuw te bekijken.

Dolle vreugde
Na de uitspraak vandaag was er dolle vreugde omdat de gemeenschap heftig heeft gevochten om de wet te nietig te verklaren. Gelijke rechtenactivisten hadden betoogd dat het bestaan van een dergelijke wet het bewijs was van discriminatie op grond van seksuele geaardheid.

LGBT-activist Harish Iyer vertelde de BBC: "Ik ben absoluut opgetogen. Het is net een tweede vrijheidsstrijd waarbij we eindelijk een Britse wet uit dit land hebben gegooid ... Ik denk dat de volgende stap zou zijn om antidiscriminatiewetten in te voeren of anti-pestwetten. "

Berichten van steun werden gepost op Twitter, waaronder van filmregisseur Karan Johar: “Historisch oordeel !!!! Zo trots vandaag! Decriminalisering van homoseksualiteit en afschaffing # Artikel 377 is een enorme duim omhoog voor de mensheid en gelijke rechten! Het land krijgt zijn zuurstof terug.”

De rechtbank zei dat andere aspecten van artikel 377 over onnatuurlijke seks met dieren en kinderen van kracht blijven. De rechters zeiden ook expliciet dat zij alleen over de grondwettelijke geldigheid van artikel 377 hebben beslist en niet hebben gekeken naar andere rechten zoals die over het huwelijk of overerving. Het is nog te vroeg om te zeggen wat dit zich zal vertalen op de langere termijn.

Het rapport uit 2017 van de Internationale Lesbische, Gay, Biseksuele, Trans- en Intersekse Associatie (LLGA) somt 72 landen en gebieden op waar relaties van hetzelfde geslacht nog steeds strafbaar zijn, hoewel dat India ook omvat voor de laatste uitspraak. De meesten van hen zijn in Afrika, het Midden-Oosten en andere delen van Zuid-Azië. Het rapport zei dat homoseksualiteit nog steeds kan leiden tot de doodstraf in acht landen.
Advertenties

Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April