114 belangstellenden voor opleiding huwelijksambtenaar
06 Sep 2018, 06:32
foto
Huwelijksambtenaren opgeleid door het ministerie van Binnenlandse Zaken. (Archieffoto Biza)


114 personen hebben zich opgegeven voor de opleiding tot huwelijksambtenaar. Daartoe behoren 80 voor Paramaribo en omgeving en 34 voor Nickerie. Deze opleiding wordt op initiatief van de afdeling Religieuze Aangelegenheden georganiseerd door de afdeling Vorming & Opleiding van het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza).

Volgens de Huwelijkswet van 1973 is het een vereiste dat personen die huwelijksambtenaar willen worden, eerst de opleiding daartoe moeten hebben doorlopen. Het ministerie faciliteert deze opleiding, omdat huwelijken binnen de religie worden gezien als één van de fundamentele bestanddelen.

“Als wij goede huwelijken hebben, kunnen mensen hun geloof goed praktiseren en dan hebben wij ook goede gezinnen en daarmee een goede gemeenschap”, zegt Stanley Soeropawiro, beleidsadviseur Religieuze Aangelegenheden. De regering stimuleert via Biza en met name de afdeling Religieuze Aangelegenheden een goede geloofsbeleving.

Biza zorgt voor de locatie alsook de docenten voor de opleiding. Soeropawiro vertelt dat de opleiding in zijn geheel twee weken bestrijkt: vier dagen theorie en drie dagen praktijk, verdeeld over twee weken. Het theoretische gedeelte wordt door een andere docent verzorgd dan het praktische gedeelte. “Een deelnemer moet weten wat het proces is wanneer hij een huwelijk krijgt om te voltrekken”, motiveert Soeropawiro het praktijkgedeelte van de lessen.

De eerstvolgende lessen gaan van start eind oktober. De personen die door religieuze organisaties zijn voorgedragen om de opleiding te volgen, moeten zich hiervoor vrijmaken. De kandidaat-huwelijksambtenaar moet namelijk minimaal 75 procent van de lessen hebben gevolgd. Anders kan hij niet deelnemen aan het examen en dus ook niet in aanmerking komen voor het huwelijksambtenaarschap.

Kandidaten mogen zich niet op eigen houtje aanmelden. Zij moeten door een religieuze organisatie worden voorgedragen. “Wij willen dat eenieder die de opleiding volgt, daadwerkelijk huwelijksambtenaar wordt en huwelijken gaat voltrekken volgens zijn of haar religie”, legt Soeropawiro uit.

Kandidaten die de opleiding en het daaraan gekoppeld examen succesvol hebben doorlopen, krijgen een certificaat en worden ingeschreven in het register voor huwelijksambtenaren bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Aan hen wordt ook een bewijs van inschrijving en een badge ofwel identiteitskaart verstrekt, waarop de bevoegdheid om huwelijken te voltrekken namens een bepaalde religieuze organisatie, is vermeld.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April