Financiën ingenomen met beoordeling Fitch Ratings
05 Sep 2018, 14:30
foto


Het ministerie van Financiën is ingenomen met de recente beoordeling van Suriname door Fitch Ratings. Met deze beoordeling komt Suriname dichterbij het volgende niveau, B. "Er is nog heel veel te doen en ondanks de vele uitdagingen zijn we absoluut op de goede weg," zegt het ministerie in een persbericht.

Het bericht van Financiën via het Nationaal Informatie Instituut:
"Juiste beslissingen op fiscaal gebied bewegen Suriname naar een solide economisch herstel. Fitch Ratings heeft recentelijk een rapport uitgebracht dat met de nodige uitdagingen, wij ons land met succes vooruit hebben geholpen.
Terwijl Fitch Ratings het land beoordeelt met een B-, komt Suriname snel dichter bij het volgende niveau (B). De menselijke ontwikkelingsindex van Suriname bereikte 48,1%, wat 7,5% meer is dan de B-mediaan (40,6%). Bovendien is het Bruto Binnenlands Product (BBP) per hoofd van de bevolking in ons land (US$ 6.302) bijna het dubbele van de B-mediaan (US$ 3.485).

Onomstotelijk is stabiliteit een realiteit. Fitch Ratings rapporteert dat de inflatie in maart, jaar op jaar daalde tot 8,6%, na een gemiddelde van 22% in 2017 en 55% in 2016, en het agentschap verwacht dat de inflatie eind 2018 jaar op jaar zal teruglopen tot 7%. Het Algemene Bureau voor de Statistiek heeft recentelijk meer inflatiecijfers vrijgegeven voor april tot en met juni, waaruit blijkt dat de inflatie verder afneemt.

Er is nog heel veel te doen en ondanks de vele uitdagingen zijn we absoluut op de goede weg. Fitch Ratings verwacht dat het overheidstekort van Suriname, volgens het GFS MODEL, geleidelijk zal terugvallen van 7,9% van het bbp in 2017 tot 6,1% in 2018 tot 5,4% in 2020, aangedreven door sterkere olie- en goudexporten. Mede door het gevoerde regeringsbeleid verwacht het agentschap een gemiddelde reële groei van 1,8% in 2019-2020.
Eenieder is nodig om ons land vooruit te helpen, en laten we dit doen door middel van een constructieve dialoog en hechte samenwerking."
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April