Japan: Tyfoon Jebi laat spoor van vernieling
05 Sep 2018, 10:21
foto
De brug van de luchthaven naar het vasteland is beschadigd toen een tanker er tegenaan botste. (Foto: Reuters)


Een grote internationale luchthaven in het westen van Japan is gesloten, terwijl duizenden mensen zijn geëvacueerd, in de nasleep van de dodelijke tyfoon Jebi. De luchthaven van Kansai, een belangrijk transportknooppunt in Osaka, Kobe en Kyoto, werd afgesneden toen een tankschip ertegen aan botste en de brug naar het vasteland beschadigde.

Jebi, de krachtigste storm van Japan in 25 jaar, heeft minstens 10 mensen gedood. Het heeft een spoor van schade aan de infrastructuur achtergelaten, daken afgescheurd, voertuigen gekanteld en de stroomvoorziening afgebroken.

De tanker die was aangemeerd, werd door de harde winden van tyfoon Jebi losgerukt en botste tegen de brug aan. Kansai International Airport is gebouwd op een door de mens gemaakt eiland en is via de brug verbonden met het vasteland.

Ongeveer 3.000 passagiers waren 's nachts gestrand, sommigen langer dan 18 uur in terminals zonder stroom, voordat veerboten en speedboten werden ingezet om hen vandaag, woensdag, te evacueren. Een passagier vertelde de zender NHK: "We hadden een black-out, dus er was geen airconditioning. Het was heet."

Sommige mensen konden met bussen vertrekken, waarbij ze een in tact gebleven deel van de beschadigde brug gebruikten. Landingsbanen zijn ook zwaar getroffen door stijgend water, waarbij sommige vliegtuigen overstroomden tot hun motoren.

Alle vluchten zijn geannuleerd en er is geen bevestiging van wanneer de luchthaven weer open gaat. De website van de Kansai-luchthaven kon alleen maar zeggen dat de start- en landingsbanen en de brug op 6 september of later zouden heropenen. Sommige rapporten zeiden dat het een week zou kunnen duren. In 2016 handelde Kansai meer dan 25 miljoen passagiers af, waarmee het de derde drukste in Japan is, met 400 vluchten per week.

Tyfoon Jebi registreerde windsnelheden tot 216 km en kwam dinsdagmiddag aan land. Het verplaatste zich snel noordwaarts over het vasteland in het westen van het land. Naast de doden, zijn er ongeveer 300 mensen gewond.

Ongeveer 400.000 huishoudens zijn nog steeds verstoken van stroom. Een deel van het plafond van het centraal station in het toeristische centrum van Kyoto zijn door de winden neergestort. Beelden toonden containers in havens die in het rond zijn gegooid zoals speelgoedstenen. Op de wegen liggen omvergeblazen voertuigen. Tientallen auto’s zijn verbrand in een depot in Nishinomiya toen het water kortsluiting veroorzaakte.

Ongeveer 1,2 miljoen mensen zijn geadviseerd om geëvacueerde gebieden te verlaten toen de storm naderde en lokale media zeggen dat ongeveer 16.000 naar de aangewezen opvangcentra zijn gegaan. Premier Shinzo Abe tweette: "We blijven onze uiterste best doen om te reageren op rampen en de infrastructuur te herstellen."

Het themapark Universal Studios Japan in Osaka is vandaag weer gesloten, maar zou donderdag weer open moeten gaan. Beeldmateriaal op sociale media toonde het 100 meter hoge reuzenrad in Osaka, dat ondanks de uitschakeling snel ronddraaide in de storm.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April