Breeding Center moet kwaliteit veestapel verbeteren
05 Sep 2018, 20:38
foto
Minister Lekhram Soerdjan van LVV in gesprek met deskundigen uit Indonesië en IsDB. (Foto: LVV/NII)


Met het opzetten van een 'National Breeding Center' voor kunstmatige inseminatie moet de kwaliteit en het bestand van de veestapel in Suriname worden verbeterd. Een delegatie uit Indonesië en vertegenwoordigers van de Islamic Development Bank (IsDB) zijn op bezoek geweest bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

De IsDB heeft in dit project een faciliterende rol en Singosari National Artificial Insemination Centre (SNAIC) uit Indonesië is als technische deskundige aangetrokken. SNAIC is sinds 1986 actief en opereert ook in landen zoals Sri Lanka, Afghanistan, Kenya en Zimbabwe. De delegatie is voor de tweede keer in Suriname om de technische en financiële aspecten van dit project te finaliseren.

Na de bijstellingen zal het projectvoorstel worden aangeboden aan het management van de IsDB voor goedkeuring. Hierna zal het project in drie fasen worden uitgevoerd. Het project kost US$ 960.000. De IsDB, Indonesië en Suriname zullen elk inkomen met een deel, meldt LVV via het Nationaal Informatie Instituut.

Naast gesprekken met LVV, heeft de delegatie een bezoek gebracht aan enkele ressortkantoren, de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Staatsboerderij NV en aan de plantages Bakki, Alliance en Frederiksdorp.

Directeur Ifar Subagiyo van de Universitas Brawijaya, gevestigd in Malang, Indonesië, geeft aan dat voor de uitvoering van dit project, capaciteitsversterking noodzakelijk is. De IsDB zal Suriname hierbij de volledige ondersteuning geven.
Voor de staf van het ministerie biedt de Brawijaya Universiteit, Master en PhD. programma’s aan. Met de aanwezige middelen zal de infrastructuur, bekwaamheid en kennis in 3 tot 4 jaar volledig opgevoerd moeten zijn om het breeding center volledig te operationaliseren.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April