Japan getroffen door zwaarste tyfoon in 25 jaar
04 Sep 2018, 10:32
foto
Tyfoon Jebi heeft voertuigen vernietigd in Osaka, West-Japan.(Foto's: Reuters)


Japan is getroffen door tyfoon Jebi, de zwaarste in 25 jaar. Meer dan een miljoen mensen zijn gewaarschuwd om hun huizen te ontvluchten. Tyfoon Jebi is in de westelijke gebieden aan land gegaan en heeft zware regenval en windstoten tot 172 km met zich meegebracht.

In de baai van Osaka sloeg de tyfoon een tankschip tegen een brug aan en in Kyoto kwamen delen van het dak van een spoorwegstation naar beneden. Kyodo-nieuws zegt dat minstens twee mensen zijn gedood door de storm, die naar verwachting zal verzwakken als het naar het noorden beweegt.

De storm landde dinsdag rond het middaguur op het kleinste eiland Shikoku (in Japan is het twaalf uur later dan in Suriname) en trok vervolgens over het grootste hoofdeiland van Japan, Honshu. Jebi trekt nu naar de Japanse Zee.

Er zijn waarschuwingen voor hoge golven, overstromingen en modderstromen. Het noodweer heeft de stroomvoorziening van ongeveer 1,5 miljoen huishoudens in Osaka en omgeving afgebroken. De autoriteiten hebben mensen aangespoord om naar veiligere oorden te trekken. In een gedeelte van Shikoku zijn windvlagen tot 208 km per uur gemeten. Binnen een uur was er zo’n 100 mm regen gevallen in Kyoto. De verwachting is dat sommige gebieden in de komende 24 uur meer dan 500 mm regen krijgen.

Het weeragentschap van Japan heeft Jebi - de eerste tyfoon die aan land kwam op de belangrijkste eilanden – getypeerd als "zeer sterk". In 1993 heeft een tyfoon 48 mensen gedood of vermist gelaten, meldt Kyodo.

Honderden vluchten, treinen en veerboten moesten worden geannuleerd. De banen op Kansai International Airport in Osaka zijn overstroomd. Universal Studios Japan, een populair amusementspark in de buurt van Osaka, is gesloten. De hoofdstad Tokyo is ontsnapt aan het oog van de storm, maar krijgt wel zware regen en harde winden.

Premier Shinzo Abe heeft een spoedvergadering bijeen geroepen. Hij heeft de mensen opgeroepen om "actie te ondernemen om uw leven te beschermen, inclusief vroegtijdige voorbereiding en evacuatie".

De beelden van de storm die aan land kwam, toonden enorme golven die tegen de kustlijn botsten en rondvliegend puin. Het Japanse weeragentschap heeft gewaarschuwd voor mogelijke aardverschuivingen, overstromingen en gewelddadige winden, evenals hoogwater, bliksem en tornado's in de getroffen gebieden.

Het land wordt regelmatig getroffen door grote stormen en deze zomer was er een van extreem weer. In juli hebben aardverschuivingen en massale overstromingen - de ergste in tientallen jaren - meer dan 200 mensen gedood. Dat werd gevolgd door een dodelijke hittegolf.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April