Suriname neemt initiatief in doorbreken regionale impasse
04 Sep 2018, 08:30
foto
President Desi Bouterse aan het woord tijdens een persconferentie. De eerste rijen zijn bezet door notabelen die de president hebben verwelkomd op de luchthaven. (Foto: Leroy Troon)


President Desi Bouterse zegt dat het Zuid-Amerikaanse handelsblok, Unasur, op 'ape gape' ligt. Er worden door Suriname pogingen gedaan samen met overige lidlanden om de organisatie levensvatbaar te houden. De integratie van de Zuid-Amerikaanse landen is belangrijk, merkt de president op tijdens een maandag gehouden persconferentie op de Johan Adolf Pengel luchthaven.

Via het ministerie van Buitenlandse Zaken is het initiatief genomen om de zaak weer op te pakken. Het is niet gemakkelijk, merkt de president op. Vorige week heeft de Colombiaanse president Ivan Duque aangekondigd dat de Andes-natie zich zal terugtrekken. De terugtrekking van Colombia zal in een half jaar zijn voltooid. Het blok was tien jaar geleden opgericht om de Amerikaanse handelsinvloed in de regio tegen te gaan.

Duque zei dat het blok als medeplichtige heeft gehandeld aan de 'Venezolaanse dictatuur'. Zijn aankondiging volgt op een besluit van Colombia in april, gesteund door Argentinië, Brazilië, Chili, Peru en Paraguay, om het lidmaatschap van Venezuela tijdelijk op te schorten

Bouterse geeft aan dat ook in Community of Latin American and Caribbean Countries (CELAC) er problemen zijn. Ook daar is veel werk te doen. Het integratiemechanisme in de regio heeft een deuk gekregen. Er worden pogingen ondernomen door Suriname om de zaak weer te lijmen. Volgens de president zijn er ook binnen Caricom problemen, maar het gaat intussen de goede kant op.
Advertenties