Regering gaat overeenkomst met Alcoa tekenen
03 Sep 2018, 14:28
foto
President Desi Bouterse maakt het duidelijk tijdens een persconferentie op de Johan Adolf Pengel luchthaven. De regering zal de overeenkomst met Alcoa tekenen. (Foto: Leroy Troon)


President Desi Bouterse heeft bij terugkeer uit Cuba vandaag meegedeeld dat de overeenkomst met Alcoa getekend zal worden. Een batterij van nationale en internationale deskundigen heeft hieraan meegewerkt. Er is een kruiwagen aan "high level documenten". "De regering gaat de zaak tekenen. Uiteraard heeft De Nationale Assemblee ruimte nodig om de zaken te lezen en eventueel vragen te stellen," voert Bouterse aan.

De president benadrukt dat de regering zich vier jaar heeft beziggehouden met onderhandelingen met Alcoa. Er is tijd noch moeite gespaard, waarbij deskundigen van verschillende continenten zijn betrokken. De resultaten worden volgens Bouterse geschraagd door nationale en internationale deskundigen.

Bouterse merkt op dat Surinamers meesters zijn om zaken die belangrijk zijn voor Suriname tegen te houden omdat ze altijd menen beter te weten. Uiteindelijk wordt er niks gedaan. Zo zou BHP Billiton hier een miljarden project uitvoeren. Hierdoor zou de voortgang van de bauxietsector voor zestig jaar gegarandeerd zijn. "Maar door yo hari yo trusu heeft BHP de stekker eruit getrokken".

Er was ook kritiek op de bouw van de brug, maar de regering heeft toen ook doorgezet. Zo wilde ook Clarence Seedorf hier miljoenen stoppen in het opvoeren van het voetbal. Mensen hier dachten meer te weten dan Seedorf over voetbal. Ook dit project is niet doorgegaan. Niet tekenen van de overeenkomst met Alcoa betekent volgens Bouterse, zich aansluiten bij 'red Suriname, de Bakkers, de Bellie's en de Neuzen'.
Advertenties