Bouterse vertelt openhartig over de medische ingreep
04 Sep 2018, 00:00
foto
President Desi Bouterse was vanaf 15 augustus in Cuba waar hij een medische ingreep heeft ondergaan. Hij is maandag teruggekeerd naar huis. (Foto: Leroy Troon)


President Desi Bouterse is bijzonder openhartig geweest over de medische ingreep die hij heeft ondergaan in Cuba. Verschillende lokale artsen die hij geraadpleegd had, hadden hem afgeraden om de operatie te doen, omdat deze risico's met zich meebrengen en met een buikhernia kan je volgens hen wel honderd jaar worden. De president had een vrij grote scheur in zijn buikwand, vanaf het middenrif tot onder de navel.

Twee artsen die de president goed kennen, hebben hem aangegeven dat het beter is als hij de operatie toch ondergaat. Bij een onverwachte reflexbeweging zouden zijn darmen naar buiten kunnen komen. In zo een geval is een acute operatie nodig, legde de president uit. Als hij ergens in het binnenland zou zijn wanneer het zou gebeuren, zou dat een probleem kunnen worden. Daarom heeft hij besloten de ingreep toch te laten plegen.

Bouterse merkte op dat hij met het oog op de verkiezingen in 2020 veel tijd in het binnenland wil doorbrengen. Hij wilde het risico niet lopen dat hij door een reflexbeweging in problemen zou kunnen komen. De president moet het nog rustig aan doen. Hij zal nog een tijdje moeten uitrusten en verder het werkschema met vicepresident Ashwin Adhin doornemen.

"It is good to be home," zei het staatshoofd aan het begin van de persconferentie die hij maandag kort na aankomst uit Cuba, hield. Tegelijkertijd bedankte hij namens zijn echtgenote, de Cubaanse president, het medische team en het volk van Cuba. Bouterse zegt ook veel morele steun te hebben gekregen uit Suriname. Veel mensen hebben voor hem gebeden. Ook pastors uit Jamaica en Barbados hebben hem meegenomen in hun gebed. Oppositieleden hebben Bouterse ook heel veel sterkte toegewenst. Bouterse is behandeld door drie artsen uit Cuba, terwijl twee uit Suriname ook deel uitmaakten van het team. "Het is fantastisch om weer thuis te zijn. Na verloop van tijd ga je het land missen. Het is bijzonder prettig om weer thuis te zijn."
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April