Argentinië: Bezuinigingen om peso te stabiliseren
04 Sep 2018, 02:40
foto
President Mauricio Macri zegt dat Argentinië wordt geconfronteerd met een "noodgeval".(Getty Images)


Argentinië heeft bezuinigingsmaatregelen aangekondigd om de 'noodsituatie' van de valutacrisis van het land aan te pakken. In een televisietoespraak zei president Mauricio Macri, dat Argentinië niet meer kon uitgeven dan hij verdiende.

Belastingen op de export van sommige granen en andere producten zouden stijgen en 'ongeveer de helft' van de ministeries van het land zal worden afgeschaft. Hij zei niet wanneer de belastingen zouden worden gewijzigd en gaf ook geen andere details.

Argentinië is de grootste exporteur van sojameel en sojaolie en is ook een grote producent van maïs-, tarwe- en rauwe sojabonen. De minister van Financiën, Nicolas Dujovne, kondigde maatregelen aan om het begrotingstekort van het land volgend jaar te verminderen in een poging de val van de peso te stoppen.

De valuta heeft dit jaar ongeveer de helft van zijn waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar, ondanks de centrale bank de rente tot 60% heeft verhoogd. Dujovne zal dinsdag naar Washington DC afreizen om het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, te ontmoeten.

In juni werd Argentinië gedwongen om een lening van 50 miljard dollar te vragen van het IMF. Het fonds wordt nog steeds verafschuwd door het land voor zijn rol in de economische crisis van 2001 in Argentinië.

De regering zei dat de stap nodig was om internationale investeerders gerust te stellen, nadat een daling van de export van landbouwproducten, hogere energieprijzen en een sterkere dollar velen ertoe hadden aangezet om gelden uit het land te halen.

Een plotselinge verzwakking van de peso volgde. Het doel van Dujovne is om een deal te sluiten die de IMF-lening aan Argentinië zou versnellen. Het IMF heeft het land gevraagd om zijn grote begrotingstekort aan te pakken - een doel dat doorgaans wordt bereikt door de overheidsuitgaven te verminderen.

Argentinië wordt al jaren geteisterd door economische problemen, en Macri, die drie jaar geleden werd gekozen, beloofde jaren van protectionisme onder zijn voorganger, Cristina Fernandez de Kirchner, terug te draaien.

Haar regering, die van 2007 tot 2015 aan de macht was, nationaliseerde bedrijven en subsidieerde veel alledaagse goederen en diensten, van basisgoederen tot voetbaluitzendingen op televisie.

Ondanks de ongebreidelde inflatie, zei het IMF vorige maand dat het verwacht dat de economie van Argentinië tegen het einde van het jaar zal stabiliseren en een geleidelijk herstel zal beginnen in 2019.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April