Schrijnend tekort aan plek voor adaptief onderwijs
03 Sep 2018, 00:56
foto
Directeur Claudia Hartmann en onderdirecteur Maureen Wells van CHI maken zich op om het komende schooljaar opnieuw adaptief onderwijs te verzorgen.


Het Claudia Hartmann Instituut (CHI) voor adaptief onderwijs heeft in het voorbije schooljaar enorm veel inschrijvingsverzoeken gekregen. Vanwege de beperkte ruimte die de school ter beschikking heeft, konden deze kinderen echter niet worden ingeschreven. “De afgelopen tijd zijn er veel kinderen bij ons gekomen, die we helaas vanwege onze beperkte ruimte 'nee' moesten verkopen, en dat is schrijnend”, zegt Maureen Wells, onderdirecteur van CHI.

De leiding van de school heeft van diverse orthopedagogen en psychologen begrepen dat er kinderen thuis zaten, gewoon omdat ze dyslexie hebben en men niet weet hoe met ze om te gaan. “Er zitten kinderen thuis met lichte gedragsproblemen of die autistisch zijn en ja... ze zitten gewoon thuis. En dat is schrijnend, écht waar. Ieder keer wanneer we nee moeten verkopen, denken we: dit hoeft helemaal niet. Want er behoort gewoon een plek te zijn waar de kinderen terecht kunnen.”

Uitkijken naar een grotere locatie
Het CHI telde het afgelopen schooljaar achttien kinderen. Door de beperkte ruimte op de hoek van de Mahonylaan en de Mauriciusstraat kunnen op dit moment per groep maximaal zes kinderen worden geaccommodeerd. “We willen voor dit type onderwijs maximaal tien kinderen, maar de ruimte laat dit niet toe”, legt onderdirecteur Wells uit. Ze doet daarom een beroep op de samenleving om te helpen uitkijken naar een gebouw waar meer kinderen geaccommodeerd kunnen worden.

De CHI-onderdirecteur geeft aan laagdrempelig te willen blijven en de ouders geenszins het vel over de oren te willen halen. Het afgelopen schooljaar hadden alle leerlingen van groep 8 (de zesde klas) de eindstreep gehaald. “Volgend jaar hebben we weer een groep kinderen in groep 8. We gaan het nieuwe schooljaar met nóg meer nieuwe inzichten tegemoet. We hebben onszelf verder laten scholen en een betere methodiek binnengehaald, dus we denken dat we volgend jaar een nóg beter resultaat kunnen behalen”, verwacht Wells.

CHI voldoet in behoefte
Bij adaptief onderwijs wordt les gegeven op het niveau van het kind, waarbij rekening wordt gehouden met eventuele leerbeperkingen van een kind, maar ook ingespeeld wordt op situaties waarbij kinderen veel sneller leerstof tot zich nemen dan van hun leeftijd mag worden verwacht. Tot de leerbelemmeringen behoren onder meer dyslexie en dyscalculie. Bij kinderen met dyslexie gaat lezen, spellen en schrijven, rekening houdende met hun leeftijd en het onderwijsniveau, veel te moeizaam, terwijl zij wel een gemiddelde intelligentie hebben.

Kinderen met dyscalculie hebben hardnekkige problemen bij het aanleren van de basisvaardigheden van rekenen. Leerlingen met dergelijke problemen krijgen bij CHI aangepast onderwijs. Van onderwijsinspecteurs heeft de schoolleiding heel veel goede tips mogen ontvangen. Wells spreekt de hoop uit dat minister Lilian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, van wie bekend is dat zij voor dit type onderwijs staat, een lans zal breken voor de school. “En dat zij in staat zal zijn om onze behoeften te kunnen vervullen. Want CHI voldoet in een bepaalde behoefte”, aldus Wells.
Advertenties