Suriname, Frans-Guyana tekenen partnerschap nieuwe veerboot
03 Sep 2018, 00:00
foto
De nieuwe dubbeldeks veerboot moet ‘La Gabrielle’ die nu de verbinding Albina-St.Laurent onderhoudt, vervangen.


Suriname en buurland Frans-Guyana gaan een partnerschapsovereenkomst aan voor de constructie van een dubbeldekse veerboot. Later op de dag plaatsen minister Yldis Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken en president Rodolphe Alexandre van Collectivité Territoriale de Guyane, de Assemblee in Frans-Guyana, hun handtekening onder het document.

Het nieuwe vaartuig zal de huidige ‘La Gabrielle’ (1976) moeten vervangen die sinds 1991 de verbinding tussen Albina en St. Laurent du Maroni onderhoudt. In maart 2014 gingen partijen een intentieverklaring aan om de capaciteit van de internationale veerverbinding te vergroten.

De partnerschapsovereenkomst regelt de financiële aspecten, zodat de internationale openbare aanbesteding voor de constructie kan worden uitgeschreven. Twee weken geleden spraken Alexandre, Pollack-Beighle en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën elkaar hierover in Paramaribo.

Het kostenplaatje van de dubbeldekse veerboot is geraamd op vijf miljoen euro. Partijen willen 3,75 miljoen euro zoeken bij het Interregionaal Amazone Samenwerkingsprogramma.
Terwijl de twee buurlanden het overige deel 1,25 miljoen euro samen opbrengen. Suriname heeft voor zijn deel - € 625.000 aangeklopt bij de Caricom om gebruik te maken van middelen via het Cariforum-11e European Development Fund.

De ondertekening op maandag is deel van een bilaterale ontmoeting tussen Suriname en Frankrijk en Frans-Guyana over de grensoverschrijdende samenwerking. De Franse minister Annick Girardin van Overzeese Gebieden die momenteel op werkbezoek is in Frans-Guyana maakt maandag ook de oversteek naar Albina. Girardin en Beighle tekenen de overeenkomst voor vriendschap en samenwerking.

Aanvankelijk zouden Paramaribo en Parijs twee overeenkomsten tekenen. Dit werd door ambassadeur Antoine Joly van Frankrijk aangekondigd op de Franse Nationale Dag. Hij gaf toen aan dat die van wederzijdse juridische bijstand in strafzaken ondertekend zou worden, zodra Suriname de teksten in het Nederlands af zou hebben.

Partijen ontmoeten elkaar in het Albina hospitaal en krijgen ook een rondleiding. Het hospitaal wordt gebouwd met financiën van de Franse Ontwikkelingsbank.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April