Filipijnen: Duterte begint reis naar Israël en Jordanië
02 Sep 2018, 19:19
foto
President Rodrigo Duterte heeft zijn ondersteuning toegezegd voor een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijns conflict. (Foto: Reuters)


Rodrigo Duterte is begonnen aan een bezoek aan Israël, de eerste in zijn soort door een Filipijnse president. Zijn bezoek aan Israël is onderdeel van een regionale tournee waarbij Duterte ook een stop zal maken in Jordanië.

De 73-jarige zei op zondag dat hij zou proberen de betrekkingen met de twee landen opnieuw te bevestigen en te hernieuwen. In de twee landen wonen en werken naar schatting 76.000 Filippino's. "Ik vertrek vandaag naar historische bezoeken die onze visie voor ons land onderstrepen - een verantwoordelijk lid van de wereldgemeenschap - een Filipijnen die vriend is voor iedereen en een vijand van niemand", zei Duterte voordat hij naar Tel Aviv vertrok.

In Israël ontmoet Duterte premier Benjamin Netanyahu en president Reuven Rivlin. Op de agenda staan defensie-, arbeids- en toerisme onderhandelingen. Duterte staat te popelen om de samenwerking met de veiligheidssamenwerking met Israël te verbeteren. Filipijnen heeft drie radarsystemen en 100 gepantserde voertuigen van Israël gekocht en nu is Manila op zoek is naar een vliegtuigdeal.

Volgens gegevens van de Israëlische regering was de export in 2017 naar de Filipijnen US$ 143 miljoen waard. "[Het bezoek] is voor president Duterte om een alternatieve markt te zoeken voor ... wapens voor onze strijdkrachten, evenals voor de politie", vertelde Henelito Sevilla, een expert op het gebied van internationale betrekkingen aan de Universiteit van de Filipijnen, aan het nieuwsagentschap AFP.

Duterte zal ook een bezoek brengen aan het Yad Vashem Holocaust-monument in Jeruzalem en het Open Doors Monument, een gedenkteken voor Filippino's die joden hebben gered van nazi-vervolging.

Bekend om zijn controversiële wendingen, heeft Duterte de moorden die zijn gepleegd tijdens zijn controversiële anti-drugsoorlog vergeleken met de moord op Joden door de Duitse nazi-leider Adolf Hitler. "Hitler heeft drie miljoen Joden afgeslacht, nu zijn er drie miljoen drugsverslaafden [in de Filipijnen] .Ik zou ze graag willen slachten", zei hij in 2017. De meeste historici zeggen dat zes miljoen Joden stierven in de Holocaust.
Duterte, die in 2016 aantrad, verontschuldigde zich later voor zijn opmerkingen, waarvan hij zei dat deze gericht waren op critici die hem vergeleken hadden met de nazi-leider.

Eind vorig jaar onthielden de Filipijnen zich van stemming bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en berispen ze de VS voor het verplaatsen van zijn ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem, een controversiële beslissing die leidde tot wijdverspreide internationale veroordeling en grootschalige protesten. Palestijnse leiders zien het bezette Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

Duterte op zondag sprak zijn steun uit voor een tweestatenoplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict. "We zullen ons laten leiden door onze grondwet en wetten en door onze internationale verbintenissen ter ondersteuning van inspanningen en initiatieven, waaronder de tweestatenoplossing," vertelde hij aan verslaggevers.
Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat het "veel belang hecht (en) aan dit bezoek, dat de sterke, warme banden tussen onze volkeren symboliseert evenals het enorme potentieel voor het ontwikkelen en versterken van de relaties".

Duterte zal tot woensdag in Israël zijn, voordat hij naar Jordanië gaat waar hij tot 8 september blijft. In Amman wordt verwacht dat hij koning Abdullah II zal ontmoeten.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April