Nicaragua zet VN-team uit na kritisch rapport
02 Sep 2018, 10:30
foto
Guillermo Fernandez, hoofd van de VN-missie, heeft gezegd dat zijn team de situatie in Nicaragua vanuit het buitenland zou blijven volgen. (Foto: Reuters)


De regering van de Nicaraguaanse president, Daniel Ortega, heeft een team van de Commissie voor de mensenrechten van de Verenigde Naties opgedragen te vertrekken. De uitzetting komt dagen na een kritisch rapport over de mensenrechten in Nicaragua gedurende maanden van protest tegen de regering.

Het hoofd van de VN-missie, Guillermo Fernandez, zei dat zijn team de situatie vanuit het buitenland zou blijven volgen. Meer dan 300 mensen zijn gedood tijdens de recente politieke onrust.

In het rapport dat de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN woensdag heeft gepubliceerd, werd de regering opgeroepen de vervolging van demonstranten stop te zetten en gemaskerde bendes te ontwapenen die volgens haar verantwoordelijk zijn voor moorden en willekeurige aanhoudingen. Het rapport beschrijft ook de foltering en het gebruik van buitensporig geweld. De informatie is onder andere ontleend aan interviews met slachtoffers en lokale mensenrechtenorganisaties.

Van zijn kant zei de regering dat het rapport bevooroordeeld was en dat het de aanvallen van demonstranten op leden van de regerende Sandinista-partij negeerde. President Ortega had het VN-team uitgenodigd om toezicht te houden op een nationaal dialoogproces tussen de regering en de demonstranten die vastliepen. Hij zei eerder deze week dat de VN zijn autoriteit had overschreden en de nationale soevereiniteit van Nicaragua schond.
Advertenties