Brazilië: Lula uitgesloten van presidentsverkiezingen
01 Sep 2018, 11:19
foto
Uit peilingen blijkt dat ongeveer een derde van de Brazilianen Lula zou steunen als hij weer presidentskandidaat was.(Foto's: Reuters)


Het hoogste Braziliaanse kiesgerechtshof heeft geoordeeld dat de gevangen gezette voormalige president Luiz Inácio Lula da Silva vanwege zijn corruptie-veroordeling geen kandidaat kan zijn voor de presidentsverkiezingen. Rechters stemden met een meerderheid van zes stemmen tegen en één voor zijn kandidaatstelling in oktober.

De 72-jarige Lula stond voor in de peilingen vóór de stemming ondanks hij een gevangenisstraf van 12 jaar uitzit voor het aannemen van smeergeld. Zijn juridische team heeft gezegd dat het in beroep zal gaan tegen de beslissing van de rechtbank.

De Braziliaanse Arbeiderspartij (PT) reageerde later in een verklaring op het vonnis van de rechtbank en zei dat het "op alle mogelijke manieren" zou strijden voor de kandidatuur van Lula. "We zullen alle rechtszaken voorleggen aan de rechtbank voor de erkenning van de rechten van Lula door de wet en internationale verdragen geratificeerd door Brazilië," zei de verklaring, eraan toevoegend: "We zullen Lula op straat verdedigen, met de mensen."

Lula's veroordeling voor het witwassen van geld en corruptie werd in januari bevestigd. In Brazilië kan niemand die is veroordeeld voor een misdrijf dat in hoger beroep is bevestigd, zich kandidaat stellen. Er zijn echter eerder uitzonderingen op de wet gemaakt.

Bij het uitsluiten van Lula voor de kandidaatstelling, zei één rechter op vrijdag: "Wat hier op het spel staat, is de gelijkheid van alle burgers voor de wet en de grondwet."
Lula werd veroordeeld voor het ontvangen van een gerenoveerd appartement aan het strand ter waarde van ongeveer 3,7 miljoen reais (US$ 1,1 miljoen) als smeermiddel door ingenieursbureau OAS. Hij ontkende de tenlastelegging en zei dat hij ervan overtuigd was dat zijn veroordeling deel uitmaakte van een complot om te voorkomen dat hij weer aan de macht zou komen.

De voormalige president is de meest prominente persoon die veroordeeld is in het ingrijpende operatie Car Wash anti-corruptieonderzoek. Ondanks zijn gevangenisstraf, stemde PT in om Lula vorige maand als kandidaat te nomineren. Lula koos naar verluidt Fernando Haddad, voormalig burgemeester van São Paulo, om zich kandidaat te stellen voor de PT, mocht hij (Lula) worden verbannen van deelname.

Dienend als president van 2003 tot 2011, presteerde Lula een economische groeigolf en grote sociale programma's die hem een goedkeuringsratio van 87% gaven bij zijn vertrek. Maar de voormalige leider gaf zich in april over aan de politie na zijn corruptie-veroordeling.

In een beroepszaak in januari handhaafde de rechtbank niet alleen zijn oorspronkelijke veroordeling, maar verlengde zijn straf ook met twee en een half jaar. Vóór het vonnis van vrijdag over de vraag of hij kon deelnemen als kandidaat, diende de openbare aanklager van Brazilië een verzoek in om zijn kandidatuur te verbieden op basis van de wet die degenen die in beroep tegen hun veroordeling hebben verloren, worden uitgesloten voor die functie.

Desondanks lieten recente peilingen naar verluidt zien dat ongeveer een derde van de Brazilianen Lula zou steunen als hij mocht deelnemen als kandidaat, waardoor hij de voorloper zou worden in de stemming van oktober.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April