DNA accepteert houding Fibos niet
01 Sep 2018, 05:28
foto
Minister Lilian Ferrier. (Beeld: DNA)


De Nationale Assemblee heeft er bij onderwijsminister Lilian Ferrier op aangedrongen, om de tafel te zitten met de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos). Het kan er bij de volksvertegenwoordigers niet in dat Fibos eigendunkelijk besluit het inschrijfgeld weer in te voeren, zonder dat er overeenstemming hierover is met de overheid. Dit, terwijl SRD 305 miljoen wordt uitgetrokken om salarissen van leerkrachten bij het bijzonder onderwijs en andere kosten te betalen. "Waarvoor wordt er zoveel miljoenen aan subsidie gegeven, als Fibos toch de verhogingen doorvoert," is de algemene kritiek.


Minister Ferrier heeft uitgelegd dat Fibos niet voor reden vatbaar was en aangegeven heeft dat subsidies vaak te laat betaald worden. Op grond daarvan hebben de bijzondere scholen besloten om zelf het probleem aan te pakken via de ouders. Verschillende Assembleeleden benadrukken dat ouders niet in staat zijn de SRD 250 aan inschrijfgeld te betalen. Veel gezinnen hebben meerdere kinderen op school. Vooral in het binnenland zijn er weinig openbare scholen, waardoor de ouders geen keus hebben, dan hun kinderen in te schrijven op een bijzondere school. Ferrier zal opnieuw een gesprek hebben met de Fibos. Zij vindt de calculatie om te komen tot de kosten per scholier, niet transparant.

Over de inschrijving van leerlingen voor de pedagogische instituten, deelt de minister mee dat slechts 26 personen zich hebben aangemeld. Hiervan heeft slechts één leerling aangegeven de voorkeur te hebben voor het Albert Cameron Instituut (ACI), zes hebben als voorkeur het Christelijk Pedagogisch Instituut (CPI) en twintig willen aan het Surinaams Pedagogisch Instituut. Op grond hiervan heeft het ministerie gesteld dat er geen inschrijvingen zijn voor ACI en CPI. De meeste scholieren (ruim 300) hebben zich opgegeven voor het IMEAO.

In De Nationale Assemblee is aangegeven dat het subsidiebeleid geëvalueerd dient te worden. Ferrier benadrukt dat er zoveel subsidie wordt gegeven, maar de schoolresultaten tegenvallen. Slechts de helft van de scholieren haalt de eindstreep. Dit is niet acceptabel.
Advertenties