Commissievoorzitter Hopkinson stemt tegen wetswijziging
01 Sep 2018, 00:36
foto
Assembleelid Roché Hopkinson houdt een fel betoog tegen de wetswijziging. (Beeld: DNA)


De Nationale Assemblee heeft de toegestane THC-waarde voor vezelhennep van 1.5% teruggebracht naar 0.3%. Op Assembleelid Roché Hopkinson (NDP), voorzitter van de commissie van rapporteurs na, zijn de 35 andere Assembleeleden er volkomen mee eens, dat de fout die geslopen was bij de wetswijziging in januari dit jaar, wordt hersteld. Hopkinson stak zijn mening over de aanpassing niet onder stoelen of banken. Hij plaatste vraagtekens bij vergunningen die de toenmalige minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, heeft uitgegeven en noemde deze dubieus. Ook leverde hij kritiek op de wijze waarop de procureur-generaal (pg) heeft beantwoord in deze kwestie.

Hopkinson blijkt alleen te staan in zijn opvattingen over de handhaving van het THC gehalte. Hij stemt tegen de wetswijziging die wordt aangenomen met 35 stemmen vóór. Volgens Hopkinson gaat het om verlate, geheel nieuwe inzichten, misschien een stukje angst, maar ook misinformatie over het initiatiefvoorstel tot wetswijziging hebben geleid.

De commissie heeft verzoeken gedaan aan de pg, de minister van LVV, het CELOS en de Suriname Hemp Association van boeren. "Een deel van de reacties is helaas niet bruikbaar, omdat een inhoudelijke analyse, zoals werd gevraagd, ontbreekt. De pg volstond bijvoorbeeld door een brief van enkele zinnen te sturen met ‘geen bezwaar’ een reactie die in zijn geheel niet beantwoordt aan de aan hem gestelde vraag om een juridisch-technische analyse te maken van het wetsvoorstel en de daarbij aangedragen argumenten. Jammer, een gemiste kans," stelt Hopkinson.

Moedwillig doodmaken
De Suriname Hemp Association is ferm in haar schrijven, waarbij zij stelt dat 0.3% onder de specifieke Surinaamse omstandigheden, vrijwel onwerkbaar zal zijn. "Zij zeggen en ik quote “Ter bescherming van onze ondernemers en boeren stellen wij dus dat een limiet van 1.5% THC een ideaalplaatje is. Een limiet van 0.3% is te laag om de levensvatbaarheid van de sector te garanderen,” deelt Hopkinson mee. "Als voorzitter van de commissie stel ik dat we deze nieuwe sector niet moedwillig moeten doodmaken alvorens we gestart zijn."

"Laat me hier zeggen dat ik niet blind ben voor de realiteit. Ik besef dat ik een wetsvoorstel kan komen verdedigen met 1000 betere argumenten, maar dat we vandaag uiteindelijk gaan zien dat het parlement anciënniteit binnen het instituut zal verkiezen. Laten we eerlijk zijn. Er zijn tijdens het bestuderingstraject, tijdens de discussies in de commissie, maar ook hier in de koffiekamer géén steekhoudende argumenten naar voren gekomen, waarom de wijziging beter zou zijn. Het zou een bijzonder treurige dag zijn wanneer we ons bij de stemming laten leiden door interne politiek binnen de DNA over leeftijd, posities, of eventuele rancune. Dat gezegd hebbende, wens ik u veel wijsheid toe en vraag ik u om onze boeren een kans te geven door de sector niet bij voorbaat dood geboren te laten worden," betoogt Hopkinson.

Geen ondersteuning
Hopkinson krijgt geen ondersteuning van de commissie, noch van zijn fractie, de oppositie en de regering. "Het ministerie van Justitie en Politie gaat akkoord met 0,3%, omdat het handhaven van 1,5% zowel internationaal als nationaal consequenties met zich mee zal brengen. Het zal duidelijk een schending zijn van de internationale verdragen. Suriname zal natuurlijk ook verweten worden van het ondersteunen van wettelijke sluikhandel in verdovende middelen en van het operationaliseren en het ondersteunen daarvan. Er zijn ook maatregelen en sancties die daarvan het gevolg kunnen zijn," benadrukt minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie.

Hij merkt op dat de nationale gezondheidszorg in gevaar zal worden gebracht. De International Narcotics Control Board zal de internationale wereld oproepen het importeren en het exporteren van alle drugs, waaronder tevens medicijnen zoals morfine en codeïne enzovoorts van en naar Suriname, stop te zetten. Suriname, tevens de Surinaamse regering wordt in het kwaad daglicht geplaatst en zal hierdoor internationaal negatief en ook drugsgerelateerd worden aangewezen.

Nationaal zijn de volgende consequenties; potentiële ondernemers dus burgers in tegenspraak met de vigerende internationale wetgeving onder de noemer van industriële cannabis, is willens en wetens het aanzetten van burgers tot het plegen van een misdrijf. In overweging nemende de financiële schade die de toekomstige telers zullen oplopen, immers voor hun product zal er geen afzetmarkt meer zijn. De industriële cannabis, hennep, wordt geteeld in de buitenlucht op landbouwgronden. Zo een aanplant op velden in de buitenlucht en dus toegankelijk voor enkele kwaadwillige derden, zal vele negatieve gevolgen hebben voor de nationale veiligheid en het welzijn van onze burgers hebben. Nogmaals, Justitie en Politie gaat voor 0.3%," benadrukt de minister.

De initiatiefwet, waar het ging om de correctie van het THC gehalte van 1.5% naar 0.3%, is ingediend door Jennifer Simons (NDP), Amzad Abdoel (NDP), Krishna Mathoera (VHP), Carl Breeveld (DOE) en Marinus Bee (ABOP). In de commissie van rapporteurs hadden zitting behalve Hopkinson, Dew Sharman (VHP), Aida Nading (NDP), Diana Pokie (ABOP), Ruchsana Ilahibaks (NDP), Ingrid Bink (PL) en Naomi Samidin (NDP).
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April