Biza wijst jaarlijks ruim 200 straten toe
01 Sep 2018, 15:28
foto
Jaarlijks worden 3500 huisnummers toegewezen door het Centraal Bureau voor Burgerzaken.


Jaarlijks worden ongeveer 200 straten toegewezen door het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza). Vorig jaar zijn ruim 175 verzoeken ingediend voor goedkeuring van straatnamen. Voor wat huisnummers betreft, worden elk jaar 3500 nummers toegewezen. De toewijzingen geschieden met name door de afdeling Straatnaamborden en Huizennummering van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), welke valt onder Biza.

Straatnaamgeving & huizennummering is een belangrijk onderdeel van de bevolkingsadministratie. Hierdoor zijn personen, instanties en organisaties beter te vinden. Het biedt de Staat een directe oriëntatiemogelijkheid. Dit zegt hoofd van de afdeling Straatnaamborden en huizennummering, Kisoor Maharadjdin. Deze afdeling van het CBB is verantwoordelijk voor de afhandelingen en uitgifte van straatnaamgeving en huizennummering.

Vastgestelde procedure
Het toewijzen van zowel een straatnaam als een huisnummer gaat volgens een vastgestelde procedure. De afdeling stelt een huisnummer vast en dat wordt kosteloos verstrekt. Vermeldenswaardig is dat een perceelnummer geen huisnummer is. Het perceelnummer wordt vastgesteld door de landmeter, terwijl een huisnummer wordt vastgesteld door het CBB. Eenieder is in de gelegenheid gesteld om zijn of haar woning te voorzien van een huisnummer ofwel Bevolkingsregisternummer (BR nummer). Om dit vast te stellen bij de afdeling dient de ID-kaart en de perceelkaart te worden meegenomen.

De nummering
Huizen of gebouwen die genummerd moeten worden, worden straatgewijs in een bepaalde richting achtereenvolgens voorzien van een nummer (getal, merk of cijfer). Daarbij worden aan de linkerkant de oneven nummers toegewezen en rechts de even nummers. Bij plaatsing van straatnaambord en huisnummer worden de bewoners hiervan in kennis gesteld en krijgen zij de officiële straatnaam en het huisnummer. “Bewoners moeten zich hiermee aanmelden bij de afdeling Straatnaamborden en Huizennummering voor verdere afhandeling”, zegt Maharadjdin.

Veld- en administratief onderzoek
Straatnamen worden toegewezen door de minister van Binnenlandse Zaken, in deze minister Mike Noersalim. Hij ontvangt schriftelijke verzoeken, waarvoor hij zich laat adviseren door de Commissie Straatnaamgeving. De commissie zet een veld- en administratief onderzoek in, aan de hand waarvan de minister wordt geadviseerd. Als het advies goed bevonden is door de minister, wordt de straatnaam met een ministeriële beschikking bekrachtigd.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April