Stamboomonderzoekers grootste groep bezoekers NAS
01 Sep 2018, 09:22
foto
Tanya Sitaram van de afdeling Publieksdiensten bij het Nationaal Archief Suriname.


Genealogen ofwel stamboomonderzoekers maken het grootste deel uit van personen die onderzoek doen bij het Nationaal Archief Suriname (NAS). Scholieren die werkstukken moeten maken vormen de tweede grootste groep, gevolgd door personen die door een interesse in gebeurtenissen in het verleden, worden gedreven tot onderzoek in oude kranten. Een andere groep doet onderzoek naar plantage informatie, bijvoorbeeld hoe de plantages eruit zagen. Ten slotte behoren ook journalisten tot degenen die de archieven raadplegen.

Desondanks merkt Tanya Sitaram, hoofd Publieksdiensten van het NAS op, dat Surinamers nog veel te weinig archiefonderzoek doen. “De archieven hier zijn van ons, zijn van u. Ze zijn er om gebruikt te worden. De archieven zijn er gratis om in te kijken. Komt u, doet u onderzoek”, luidt haar oproep aan de samenleving.

Zelf 'over ons' schrijven
Sitaram vindt het jammer dat de informatie die voor Surinamers beschikbaar is het meest door buitenlanders wordt gebruikt om 'over ons' te schrijven. Het NAS ziet graag dat Surinamers meer over zichzelf gaan schrijven en doet er dus alles aan om de archieven beschikbaar te stellen, alsook die goed te bewaren. Hiervoor is het proces van digitalisering ingesteld. Terwijl dit proces gaande is, wordt ook gewerkt aan een effectief en efficiënt zoeksysteem. “De afdeling Publieksdiensten is in de kinderschoenen wat digitalisering betreft”, zegt het afdelingshoofd. Momenteel wordt gewerkt met afbeeldingen van gemaakte scans. De bedoeling is om deze afbeeldingen op termijn in het zoeksysteem te verwerken, zodat de opslag van de documenten of films vlotter verloopt, alsook de vindbaarheid wordt geoptimaliseerd.

Drie onderafdelingen
De afdeling Publieksdiensten heeft via drie onderafdelingen contact met het publiek. In de studiezaal worden personen die onderzoek komen doen begeleid en wegwijs gemaakt in het archiefwezen. “Wij zijn er om te begeleiden. Wij hebben verschillende bronnen en adviseren de mensen over de bronnen waarin zij het beste kunnen onderzoeken.” De onderafdeling Educatie en Voorlichting is er om de informatie die bij het archief beschikbaar is, bekend te maken aan de samenleving.

Er worden vaak voor scholen, maar ook andere doelgroepen, rondleidingen verzorgd in het archief. Een wens van Sitaram is om ook zelf naar de scholen toe te gaan om de archieven meer bekendheid te geven. Zij hoopt samen met haar collega’s deze wens in de toekomst te kunnen vervullen. Om de archieven vindbaar en toegankelijk te maken voor bezoekers, bestaat de subafdeling Ontsluiting van de Archieven, die de stukken onder andere beschrijft, zodat meer bekend is onder welke noemer de informatie te vinden is.

Contact met publiek
Verder heeft het NAS via verschillende platforms contact met het publiek. Deze is zowel face to face, bij de balie, in de studiezaal, bij de rondleidingen als via verschillende media, telefonisch, via social media en de website van de instelling. Over de jaren heen is de collectie uitgebreid.

Zo hebben intussen de families van verschillende personen die een belangrijke invloed op de samenleving hadden, de archieven van die personen in bewaring gegeven bij het archief. Het gaat om onder anderen Henck Arron, oud-president Ramdat Misier en dichter en oud-parlementslid Robin ‘Dobru’ Raveles. Hiertoe worden ook gerekend de archieven die in Nederland ter bewaring waren opgenomen, maar intussen zowel in hard copy als digitaal zijn teruggegeven.

Duurzaamheid
Ook de dienstverlening heeft de nodige updates gekregen. Zo zijn tegenwoordig meer stukken digitaal te vinden dan vroeger, toen er slechts originele hard copy beschikbaar was. Dit zorgt voor efficiënte zoekmogelijkheden, maar ook voor duurzaamheid van de originele stukken. Het archief onderhoudt contact met de verschillende ministeries en andere regeringsinstanties die ook documentatie moeten bijhouden om die op termijn over te dragen aan het archief voor bewaring en ontsluiting.

Het NAS werkt verder samen met andere bewaar- en beheerinstellingen, waaronder de bibliotheken van de Anton De Kom Universiteit en het Instituut voor de Opleiding van Leraren, het Rooms-Katholieke Bisdom, het Evangelische Broeder Gemeente Archief en ook internationale archiefinstellingen. Onlangs is een expositie gehouden met het Nationaal Archief van India in verband met de herdenking van Hindostaanse immigratie.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April