Venezolaanse immigranten overleven op straat in Brazilië
31 Aug 2018, 10:22
foto
Venezolaanse kinderen slapen op het gras voor het intergouvernementele busstation in Boa Vista, in de deelstaat Roraima, Brazilië. (Foto's: Reuters)


Veel Venezolanen dachten dat ze een instortende economie achterlieten voor een land van melk en honing net naast de deur. Maar de meesten die op de vlucht zijn voor de onrust in Venezuela door Brazilië binnen te lopen bij een grensovergang van de Amazone, zijn voor hun overleving aangewezen op de straat, waar ze slapen in tenten, hangmatten of op stukjes karton.

Hun drama maakt deel uit van een zich uitbreidende regionale humanitaire crisis veroorzaakt door de uittocht van tienduizenden Venezolanen die met hun voeten stemmen en hun land verlaten, voornamelijk naar het naburige Colombia, en ook Ecuador en Peru.

De stad Boa Vista, hoofdstad van de Braziliaanse grensstaat Roraima, heeft de afgelopen twee jaar 35.000 Venezolaanse immigranten ontvangen, waarmee de bevolking met meer dan 10 procent is toegenomen Tegenwoordig zijn zo'n 3.000 dakloos, volgens het kantoor van de burgemeester.

Nabij het stadsbusstation slapen Venezolanen op met gras begroeide snelwegbermen en in winkelgebieden. Sommigen hebben het geluk om de nacht door te brengen in tenten uitgedeeld door vluchtelingenagentschappen. Anderen hangen hangmatten buiten carrosseriebedrijven en autodelenverkopers waarvan de Braziliaanse eigenaren toestaan dat ze de nacht doorbrengen onder een overdekte ruimte, zolang ze in de ochtend weg zijn.

Deze vrijgevigheid door lokale winkeleigenaren is in contrast met vreemdelingen hatende aanvallen op 18 augustus tegen Venezolaanse immigranten in de grensstad Pacaraima. Het geweld ontstond nadat een Braziliaan zou zijn beroofd en door Venezolanen in zijn huis was neergestoken.

"Sommige Brazilianen behandelen ons slecht, maar niet allemaal", zei Anyi Gomez, een zwangere 19-jarige die met haar moeder naar Brazilië kwam. Ze overleeft door met een wisser autoruiten schoon te maken bij verkeerslichten. De prenatale zorg die ze krijgt in een openbaar ziekenhuis in Brazilië, maakte het de moeite waard Venezuela te verlaten waar haar baby had kunnen sterven door gebrek aan voedsel en medicijnen, zei ze.

Dinsdag zei de Braziliaanse president Michel Temer dat de strijdkrachten voor minstens twee weken naar Roraima zijn gestuurd om de orde te handhaven en de veiligheid van immigranten te waarborgen. Temer gaf de autoritaire regering van Venezuela de schuld voor het veroorzaken van een regionale crisis waarvoor een collectieve reactie nodig is.

Lokale kerken bieden maaltijden of delen brood en sap uit aan dakloze Venezolanen. "We hebben eten, maar geen dak. En er is geen werk," zegt Luis Daniel, uit Caracas. "Ik kwam een baan zoeken om dingen terug te nemen voor mijn kinderen die honger lijden in Venezuela. Maar alles wat ik nu heb is uitputting van buitenshuis slapen.”
Advertenties