Nickerie roept bewoners op voor schoonmaakdag
31 Aug 2018, 08:24
foto
In diverse districten zal er worden schoongemaakt op World Clean Up day. Nickerie heeft alvast zijn inwoners warm gemaakt.


De bestuursdienst van het district Nickerie heeft de bewoners opgeroepen zich massaal aan te melden om het district te ontdoen van vuil. De oproep is gedaan in verband met World Clean Up Day op 15 september. Diverse districten doen mee aan dit initiatief waarbij vrijwilligers voor een dag helpen hun district schoon te maken.

Vorig jaar in november is er een soortgelijke actie op touw gezet, waarbij een deel van de Zeedijk, van het bedevaartsoord tot de backtrack, was schoongemaakt. Ondanks er zich niet veel vrijwilligers hadden aangemeld, is het toch gelukt het gedeelte schoon te maken.

Vorig jaar heeft Nickerie 16 ton afvalplastic verzameld in de inzamelbakken. De eerste inzamelbak in Nickerie is in 2016 geplaatst. Nu staan er 25 inzamelbakken in Nickerie. Joyce Toelsie, Hoofd Milieu Gezondheidsdienst van de bestuursdienst in Nickerie, zegt dat 16 ton veel lijkt. “Maar,” zegt ze “Nickerie haalde op jaarbasis 60 ton afvalplastic op toen de scholen nog SRD 0,25 per kilo verzamelde plastic kregen.” Ze legt uit dat bij betaling voor afvalplastic, veelal petflessen, de response veel groter is.

Op 15 september zal het afval worden gescheiden. Plastic gaat apart en andere soorten afval apart. Er zal data worden bijgehouden over het soort afval en de hoeveelheid. Dat alles heeft te maken met de campagne Stop Plastic Pollution. Diverse landen zijn er al toe overgegaan om plastic dat eenmalig wordt gebruikt – de zogenaamde single use plastic - uit te bannen. Sommige landen hebben bijvoorbeeld de plastic zakken en rietjes al in de ban gedaan.

Na tien jaar aan de weg getimmerd te hebben om de vervuiling tegen te gaan, zegt Toelsie dat de petflessen die achter de markt aanspoelen en te Post Rotterdam, zijn afgenomen. “Wat we nu zien is dat er veel meer foambakken worden gebruikt en dus spoelen deze vaker aan dan petflessen.” Ze zegt dat het districtsbestuur graag wil werken naar vervanging van foambakken. Samen met de importeurs van verpakkingsmateriaal zou moeten worden uitgekeken naar organisch oplosbare verpakking.

In buurland Guyana zijn foambakken in bepaalde delen van het land al verboden. Op de markt-broodverkopers doet de districtsfunctionaris een beroep om de plastic broodzakjes te vervangen door papieren zakjes. “Neem bij het winkelen je eigen markttas mee. Dat staat niet alleen mooi, maar is ook nog efficiënt,” zegt Toelsie. Bij de bakkerijen merkt ze al een mindshift. “Veel mensen nemen nu hun eigen tas mee als ze brood gaan kopen. Elke kleine stap is er een vooruit.”

Vrijwilligers voor de clean up day kunnen zich tot 10 september opgeven op het commissariaat. Bij een eerdere bijeenkomst hebben de ressortraadsleden, de districtsraadsleden en de stichting Suresur hun medewerking toegezegd aan het initiatief van het districtsbestuur.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April