Misiekaba: Oppositie praat vanuit comfortabele positie
30 Aug 2018, 00:00
foto
NDP-fractieleider André Misiekaba. (Beeld: DNA)


“Het is makkelijk om vanuit de comfortabele positie in de oppositie te schreeuwen dat deze belasting niet door moet gaan. Wanneer we hier staan bij de coalitie en we besluiten hiervoor te gaan, hebben we niet de luxe om dat te doen”, luidt de statement van NDP-fractievoorzitter André Misiekaba in De Nationale Assemblee, waar dinsdag de Wet Rij- en Voertuigenbelasting' is aangenomen.

Misiekaba reageert met deze stelling op de opmerking van William Waidoe (PL) om de wet uit te stellen tot nader order om die verder te bekijken. Misiekaba vindt het nodig om als fractievoorzitter van de coalitie te reageren op de stellingen van de oppositie, die de herinvoering van de wet heeft afgewezen. “We zijn geen bestuurders die verstoppertje spelen, we zijn bestuurders die open en transparant zijn. We komen naar die samenleving en we leggen uit waarmee we bezig zijn en we willen niet dat er een waas van onduidelijkheid daarover bestaat. De heractivering van de wet moet worden gezien in het kader van de voornemens van de regering om inkomsten te genereren. De maatregel zal daarom ervoor zorgen dat de inkomsten van de Staat zullen toenemen. Het is geen verstoppertje, de regering is duidelijk daarover. De regering zegt dat zij komt bij het volk om een bijdrage te vragen en als coalitiefractie staan we daarachter”, benadrukt Misiekaba.

“Wanneer mensen hier doen alsof zij alleen een achterban hebben en alsof zij alleen contact hebben met het veld, wij hebben dat ook. In diverse sessies hebben we gevraagd aan de mensen, inderdaad zijn delen van de oppositie erin geslaagd om paniek te zaaien bij het volk waarbij men het volk heeft doen geloven dat zij honderden duizenden gaat moeten betalen. We zijn gegaan in sessies en het eerste wat je dan hoorde, was de kritiek van zoveel geld kom je weer bij ons halen. We hebben de cijfers gepresenteerd en als voorbeeld genomen de P1 voertuigen, waar men SRD 6,25 per maand voor zal moeten betalen, wat komt op SRD 75 per jaar. De mensen begonnen te lachen en vroegen of dat het inderdaad is. Ja, dat is het”, legt Misiekaba uit. Tijdens de verschillende sessies zijn de tarieven per jaar per categorie voertuig breedvoerig uitgelegd aan de achterban, volgens de fractievoorzitter.

Aan de Assembleevoorzitter geeft Misiekaba het advies om een themavergadering te houden over investeringen. “Het blijkt dat we inderdaad een vraagstuk hebben over investeringen, niet nu, niet 5 jaar of 15 jaar terug, maar veel eerder. Het lukt de opeenvolgende regeringen maar niet om de nodige investeringen van de grond te krijgen. En als men de voorzieningen die men noemt populisme wilt noemen, dan laat het duizendmaal populisme heten,” zegt Misiekaba op de uitlatingen van het lid Krishna Mathoera (VHP). “De burger heeft part noch deel aan de crisis. De hoofdverantwoordelijke van deze crisis is de regering, de partij die nu aan de macht is. De oorzaak zijn de populistische plannen en deze plannen hebben ervoor gezorgd dat de middenklasse en het arme deel van het volk de prijs en het gelag hebben betaald”, is de opvatting van Mathoera. “We gaan de bruggen blijven bouwen en we gaan die straten blijven asfalteren. We stoppen niet in 2020, mark my words, na 2020 gaan wij door met de ontwikkeling van het land”, stelt Misiekaba hard.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April