Brazilië stuurt leger voor veiligheid grens
29 Aug 2018, 12:31
foto


Brazilië zegt dat het zijn leger naar de Venezolaanse grens stuurt om "orde en wet te garanderen" te midden van een toestroom van migranten die het door crisis getroffen land ontvluchten. President Michel Temer zei dinsdag in een televisietoespraak dat de 'tragische' situatie van Venezuela de vrede in Zuid-Amerika bedreigt.

Miljoenen Venezolanen zijn hun land ontvlucht vanwege hyperinflatie en tekorten aan voedsel en medicijnen. Het besluit van Brazilië volgt op recente grensgevechten tussen de lokale bevolking en de Venezolanen. Na deze confrontaties stuurde president Temer een klein aantal troepen naar de grensstad Pacaraima, waar de onrust plaatsvond.

Hij tekende dinsdag een decreet waarbij twee weken lang soldaten worden ingezet langs de grens en federale wegen in de noordelijke staat Roraima. "Het probleem van Venezuela is niet langer één van de interne politiek. Het is een bedreiging voor de harmonie van het hele continent," zei Temer. Naast het verzekeren van de veiligheid van Brazilianen, is de rol van de soldaten ook om te zorgen voor de veiligheid van de Venezolaanse migranten, aldus de president.

Ondertussen heeft het naburige Peru een noodsituatie van 60 dagen uitgeroepen in twee provincies aan zijn noordgrens, nadat de gezondheidsautoriteiten hun bezorgdheid uitten over de verspreiding van ziekten van migranten.

Venezuela bevindt zich in het vierde jaar van een economische crisis, veroorzaakt door een crash van de olieprijzen in 2014. Vier op de vijf Venezolanen leven in armoede en mensen staan uren in de rij om voedsel te kopen, terwijl anderen sterven aan een gebrek aan medicijnen.

De situatie verslechterde nog meer door het besluit van de Venezolaanse president Nicolás Maduro deze maand om een nieuwe valuta uit te geven om de op hol geslagen inflatie van het land te beheersen - een beweging die wijdverspreide verwarring veroorzaakte.

Zo'n 2,3 miljoen burgers zijn het land ontvlucht sinds 2014, wat volgens de Verenigde Naties de ergste migratiecrisis in de Latijns-Amerikaanse geschiedenis veroorzaakt. Regionale spanningen zijn opgestookt, omdat buurlanden worstelen om de uittocht van Venezolanen tegemoet te treden. Het migratiebureau van de VN zei dat Venezuela vorige week op weg is naar hetzelfde 'crisismoment' voor vluchtelingen in de Middellandse Zee in 2015.

Er zijn meer dan een miljoen Venezolanen in Colombia, meer dan een half miljoen in Ecuador, meer dan 400.000 in Peru en ongeveer 60.000 in Brazilië. President Temer heeft niet gezegd hoeveel van zijn strijdkrachten deze week naar de grens zullen worden gestuurd.

Een minister vertelde journalisten dat troepen al op hun plaats waren, terwijl een andere waarschuwde dat Brazilië de instroom van migranten moet ordenen.

Deze maand heeft Peru de immigratieregels aan zijn grens verscherpt door paspoorten te eisen in plaats van nationale identiteitskaarten van Venezolaanse migranten. De eerste dag dat de nieuwe regel werd ingesteld, meldde Peru een daling van het aantal migranten met meer dan 50%. Maar honderden meer zonder paspoorten kwamen het land binnen door asiel te zoeken. Soortgelijke verordeningen zijn ook ingevoerd in Ecuador, maar werden nietig verklaard door een gerechtelijke uitspraak.

De noordelijke deelstaat Roraima in Brazilië heeft ook geprobeerd de grens met Venezuela te sluiten, maar een rechter heeft dat afgewezen. Het geweld brak vorige week uit in Pacaraima toen lokale bewoners geïmproviseerde kampen waar Venezolaanse migranten woonden, aanvielen. De kampen werden platgebrand en de bewoners vluchtten tijdelijk over de grens. Ondanks het geweld is het aantal Venezolanen dat dagelijks Brazilië binnenkomt, blijven stijgen.

Van ministers van Buitenlandse Zaken uit Ecuador, Colombia en mogelijk Peru en Brazilië wordt verwacht dat ze elkaar volgende week in Ecuador zullen ontmoeten en de Venezolaanse migratie zullen bespreken. Eerder hebben immigratie topambtenaren elkaar ontmoet op een eerdere bijeenkomst in Bogotá, de hoofdstad van Colombia.
Advertenties