Colombia treedt uit Unasur
28 Aug 2018, 12:21
foto
President Ivan Duque verlaat een stembureau nadat hij zijn stem had uitgebracht in een anti-corruptie referendum.(Foto: Reuters)


De Colombiaanse president Ivan Duque heeft aangekondigd dat de Andes-natie zich zal terugtrekken uit het Zuid-Amerikaanse handelsblok, Unasur. Het blok was tien jaar geleden opgericht om de Amerikaanse handelsinvloed in de regio tegen te gaan. De terugtrekking van Colombia zal in een half jaar zijn voltooid. De andere leden van de Unasur zijn Suriname, Guyana, Venezuela, Bolivia, Ecuador en Uruguay.

Duque zei maandag dat het blok als medeplichtige heeft gehandeld aan de "Venezolaanse dictatuur." Zijn aankondiging volgt op een besluit van Colombia in april, gesteund door Argentinië, Brazilië, Chili, Peru en Paraguay, om het lidmaatschap van Venezuela tijdelijk op te schorten.

"Vandaag heeft de minister van Buitenlandse Zaken, met nauwkeurige instructies, Unasur de brief gestuurd waarin we het oprichtingsverdrag van die entiteit veroordelen en binnen zes maanden zal onze terugtrekking effectief zijn," zei Duque in een korte verklaring die op de presidentiële website is uitgezonden.

Unasur werd in 2008 opgericht toen het linkse populisme dat werd bepleit door de overleden Venezolaanse leider Hugo Chavez het sterkst was in Zuid-Amerika. "Unasur is een instelling die zichzelf heeft uitgeleend, met zijn stilzwijgen en vaak met zijn zelfgenoegzaamheid ... We kunnen geen deel blijven uitmaken van een instelling die de grootste handlanger van de Venezolaanse dictatuur is geweest," zei Duque.

Het Informatiebureau van Venezuela heeft niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar gereageerd. Chavez en andere leiders in die tijd verzetten zich tegen het door de VS gesteunde voorstel voor een vrijhandelszone van de Amerika's en in plaats daarvan richtten ze Unasur op om zich bij Zuid-Amerikaanse landen te voegen in een economische en politieke unie.

Het initiatief was ook een poging om de in Washington gevestigde Organisatie van Amerikaanse Staten te omzeilen, die door linksen als een hulpmiddel werd beschouwd om het Amerikaanse beleid in Latijns-Amerika te bevorderen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April