Abdoel: Moedwillig milieu vervuilen is crimineel van Alcoa
28 Aug 2018, 08:22
foto
Assembleelid Amzad Abdoel uit felle kritiek op Alcoa over de wijze waarop omgesprongen is met het milieu. (Foto: Raoul Lith)


Amzad Abdoel, waarnemend fractieleider van de NDP, concludeert dat Alcoa moedwillig de Suralco plant te Paranam heeft verwaarloosd. De plant kan nooit in één dag zo achteruit zijn gegaan. "Het is wel een kwalijke zaak dat de wijze waarop men de plant heeft verwaarloosd, men ook behoorlijk risico’s heeft genomen met de veiligheid van personeel en ook risico’s voor het milieu. Moedwillig het milieu op onverantwoorde manier vervuilen is verschrikkelijk en crimineel," stelde Abdoel maandag tijdens de behandeling van de 'kwestie Alcoa' in De Nationale Assemblee.

"Dat er verschillende redenen zijn aangegeven waarom verder ondernemen in de bauxietsector niet aantrekkelijk was, kan ik begrijpen. Ik kan begrijpen wanneer er gesproken wordt over bauxiet van lage kwaliteit, over niet winstgevende hoeveelheden, daling van de prijzen op de internationale markt, dure import waardoor de continuïteit ook niet mogelijk was. Wat voor mij niet begrijpelijk is, is staat van de plant zoals die hier door de waarnemend president is geschetst," zei Abdoel.

"Ik vraag me af of er niet onbewust of juist bewust is gewerkt naar een situatie waarbij er geen andere mogelijkheid over zou blijven dan de plant sluiten en de zaak op te ruimen. Bij mij rijst constant de vraag of Suralco, lees Alcoa ooit serieus is geweest met ons milieu," voerde het Assembleelid aan.

Abdoel merkte op dat hij de houding en het besluit van de regering om de raffinaderij te ontmantelen begrijpt, op basis van het rapport van WorleyParsons. Hij benadrukte dat als het internationale bureau kan vaststellen wat de staat is van de plant, Alcoa dit ook kon. "Wist Suralco niet wat gaande was? Er moet wel rekenschap gevraagd worden aan Suralco hieromtrent."

Abdoel wil van de regering weten hoe omgegaan zal worden met de constateringen over de situatie van de plant. "Deze multinational heeft op een grove manier gebruik gemaakt van het ontbreken van directe milieuwetten in dit land. Wij moeten dit niet ongestraft laten. Ik ben blij dat de waarnemend president afsluitend aangeeft dat Alcoa blijkbaar geen interesse meer had om hier verder te gaan. Gevoeglijk neem ik aan dat de regering ook concludeert dat Alcoa moedwillig de plant heeft verwaarloosd en daarmee op een criminele wijze het milieu in gevaar heeft gebracht. Niet alleen dat maar dat Alcoa al een tijdje wist dat ze met de productie zou stoppen en daarmee de staat en het volk van Suriname voor de gek heeft gehouden."
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April