Breeveld: DNA gedesavoueerd; volk moet dit weten
28 Aug 2018, 06:30
foto
Carl Breeveld (DOE) is diep verontwaardigd over het resultaat van de onderhandelingen tussen de regering en Alcoa. Hij steekt zijn mening niet onder stoelen of banken. (Foto: Raoul Lith)


“De manier waarop de processen zijn verlopen met betrekking tot de onderhandelingen met Alcoa, verdient geen schoonheidsprijs. Zeker ook omdat de transparantie naar het parlement toe, ontbrak. De Nationale Assemblee is gedesavoueerd en dat moet het volk weten namens wie wij hier werken”, stelt de fractie van DOE, Carl Breeveld. Hij laat zijn ontsteltenis merken na de presentatie van waarnemend president Ashwin Adhin over de Alcoa-kwestie maandag.

“DNA lijkt in deze, niet een gedegen controlerend instituut dat de beleidsbeslissingen en besluiten van de regering kritisch moet beoordelen. Deze benadering is een ferme klap in het gezicht van de gehele belastingbetalende en kiezende volk. Opnieuw blijkt dat eigenmachtig optreden zich slecht verdraagt met de democratische beginselen waar iedere politicus zich aan moet onderwerpen”, gaat Breeveld verder. Zo een grote industrie waarbij er een duidelijke overeenkomst bestaat met de Staat Suriname mag volgens het DNA-lid niet op deze wijze afgebouwd worden. “Multinationals en grote landen hebben vanwege hun kapitaal en invloed vaak een enorme voorsprong op betrekkelijk kleine landen en economieën als de onze. Ik mis dan ook de scherpte en ferme benadering die van een regering Bouterse, verwacht wordt.

Over de staat waarin de raffinaderij zich bevindt, merkt Breeveld op dat er sprake is van slecht onderhoud van Alcoa/Suralco. “Men was dus reeds bezig het geheel op zijn beloop te laten, terwijl dit bedrijf altijd publiekelijk ons wilde laten geloven dat safety altijd hoog in het vaandel had. Dit is degeneratie met voorbedachten rade. Het verbaasde mij dan ook toen in het schrijven van eind juni van president Bouterse door hem gesteld werd dat Alcoa niets te verwijten valt. Zeker geen wanprestatie. Toen ik dat las vroeg ik mij af: wiens belang wordt hier gediend?”, is de vraag die Breeveld stelt.

“Bij deze afwikkeling is de grote vraag: wat laat men voor ons achter? De impact van de mudlakes is niet te onderschatten. Naar schatting is 150 miljoen ton afval is in de loop der jaren ontwikkeld. De mudlakes die staan aan de oostzijde van de Parakreek vormen het immense gevaar wanneer de inhoud zich verplaatst naar de Pararivier en vervolgens naar de Surinamerivier”. Breeveld geeft verder aan dat indien er een breuk komt, dit gevolgen kan hebben voor de waterinstallatie die benedenwaarts bij de Surinamerivier wordt gebouwd. Dat vormt opnieuw weer een gevaar de kwaliteit van het water.

“We kunnen niet volstaan en zeggen dat wat de vicepresident aangeeft dat Alcoa op privéterrein de raffinaderij ontmantelt. We leven in een rechtsstaat en de overheid heeft ook wanneer het om privéterreinen gaat altijd het laatste woord om te bepalen wat er daar gebeurt. Ik denk dat wij in deze situatie in een rouwsituatie beland zijn als natie. De regering heeft gehandeld zonder DNA die heel duidelijk signalen heeft uitgezonden en bij herhaling.Een verhaal wat meer lijkt op het verhaal van Alcoa dan van de regering die namens ons zou moeten strijden, dan moet ik zeggen dat we diep gezonken zijn”.

Yvanka Ozir-Awailame
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April