YEEPI Foundation Inc.: ‘Menstruatie kan goedkoper’
28 Aug 2018, 10:26
foto
De introductie van wasbare sanitaire doekjes tijdens de introductie in Brokopondo. Deze doekjes zijn verstrekt door YEEPI Foundation Inc.


Meisjes en vrouwen in Sipaliwini, Brokopondo, Wanica en Para zijn minder geld kwijt aan hun menstruatie wanneer zij gebruikmaken van wasbare, gebruiksvriendelijke sanitaire doekjes die hetzelfde gemak bieden als wegwerpmaandverband. De doekjes zijn in juli en augustus door de YEEPI Foundation Inc. geïntroduceerd.

Met dit project wil YEEPI ook het taboe op menstruatie helpen doorbreken. In totaal zijn 1.080 pakketten met doekjes beschikbaar gemaakt, waarvan een groot deel al is uitgereikt in Brownsweg, Pokigron, Kwakoegron, Santigron, Balingsoela, Paranam, Lelydorp, Paramaribo en in het Baling internaat en de Centrale Penitentiaire inrichting Santo Boma.

Eerst kregen de meisjes en vrouwen van Linda Kongnetiman-Pansa een training over het gebruik van de doekjes, als onderdeel van het Operation Women Hygiene Matters. Zij heeft in Canada deze training gevolgd, samen met haar dochter M’Kayla en andere leden van de internationale vrouwenorganisatie Days for Girls.

“Wij komen uit Suriname en voelen voor het land. We doen dit vrijwillig en stoppen heel veel eigen middelen om onze doelgroep tegemoet te komen”, vertelt YEEPI-voorzitter Stanley Kongnetiman. Vanuit Canada, waar het gezin woont en werkt, worden projecten voorbereid die in Suriname worden uitgevoerd.

De stichting is in 2009 opgericht en stuurde in dat jaar 2.200 kilo aan schooltassen met inhoud naar Suriname. De spullen waren verzameld door vrijwilligers op de scholen van de twee kinderen Kongnetiman in Calgary. “We vervolgden het vrijwilligerswerk met onze verschillende operations”, zegt Kongnetiman.

Zo waren er Operation Give-a-Pair-of-Pants, Operation Care-for-a-Family, Operation Gym-in-a-Box, Operation Reading glasses en nu dus Women Hygiene Matters. De pakketten zijn gratis maar de vrouwen mogen een vrijwillige bijdrage geven om de kosten van dit project te helpen dekken.

In Canada, de Verenigde Staten van Amerika, Australië en meer dan 118 andere landen worden deze doekjes al jaren gebruikt en zijn ze gewoon in de handel verkrijgbaar. De doekjes kunnen worden hergebruikt en blijven twee tot vier jaren goed. Het milieu wordt minder belast doordat er geen moeilijk afbreekbaar afval in de vuilnis belandt. “In Canada worden de doekjes handmatig vervaardigd; dat moet in Suriname ook kunnen,” besluit Kongnetiman enthousiast.

Edwien Bodjie
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April