Team Codex wint zesde Telesur-It Core Hackathon
27 Aug 2018, 14:32
foto
Codex heeft de Hackathon gewonnen. De ontwikkelaars van SRCoin, Shayant Sital, Astrando Kranenburg, Viresh Ramdin, Mitchel Pawirodinomo, Akash Prahladsingh en Timothy Pocorni. (Foto's: René Gompers)


Team Codex heeft met de app 'SRCoin’ de zesde editie van de Hackathon gewonnen. Met de app kan de gebruiker online betalingen verrichten met credits oftewel de SRC (SRCoin). De credits moeten uiteraard eerst gekocht worden. Met de app komt ook een ‘block chain’, een open en transparant beheersysteem dat alle transacties automatisch bijhoudt. Fraude en diefstal wordt met de ‘block chain’ voorkomen omdat het teveel tijd en moeite kost om in dit systeem in te breken.

Op de tweede plaats staat ZerOne met Fast Electronic Banking (FEB). Met deze app wordt zakendoen met de bank vergemakkelijkt. Er kan meer worden gedaan dan de balans op de rekeningen bijhouden of overmaken van geld. Ook leningen kunnen geregeld worden. Aan FEB is een systeem dat zelf leert, verbonden. De machine verwerkt de activiteiten, houdt ze bij stelt een profiel van de gebruiker samen. De informatie helpt de bank om na te gaan of iemand bijvoorbeeld in staat is om een bepaalde lening in een bepaalde tijd af te lossen.

Op de derde plaats staan de Pipeliners. Zij hebben RXpay ontwikkeld, een online betaalsysteem dat veel gelijkenissen vertoont met het Hakrinbank Online Payment system (HOP). Het verschil is dat RXpay alle banken kan samenvoegen waardoor het een algemeen online betaalsysteem kan worden. HOP is tot nog toe alleen voor klanten van de Hakrinbank bestemd. Om RXpay te gebruiken hoeft men ook niet per se een master of visa card te hebben. De Pipeliners hebben ook de jongste deelnemer van het evenement in hun midden. De 10-jarige Xamayra is de dochter van groepsleider Brian Imambaks, een veteraan van de Telesur-It Core Hackathon. Xamayra heeft behoorlijk wat indruk gemaakt, zij is de ‘hero’ van het evenement.

De ontwikkelaars van SRCoin, Shayant Sital, Astrando Kranenburg, Viresh Ramdin, Mitchel Pawirodinomo, Akash Prahladsingh en Timothy Pocorni hebben extra aandacht besteed aan de veiligheid van de app. “De Block Chain maakt zakendoen sowieso veiliger,” licht Prahladsingh toe. “Maar niet iedereen wil lange en moeilijke passwords onthouden. Daarom hebben we ingebouwd dat de gebruiker ook kan inloggen via de ‘Finger Print’ en ‘Face Scan’ van de telefoon. Deze biometrisch technologie komt nu al bijna standaard op de laatste modellen telefoons voor. De gebruiker kan ook met de Finger Print en Face Scan zijn transacties bevestigen.”

Product verbeterd
Op deze editie van de hackathon hebben twee vergevorderde groepen, de Codettes en de Tech Bosses, meegedaan. Ze hebben hun verbeterd product gepresenteerd. De groepen zijn deelnemers van de Hackomation, die ook door IT Core georganiseerd wordt. De Tech Bosses hebben een apparaat gebouwd dat een foetus kan monitoren. Artsen kunnen de vorderingen ook op afstand volgen. Het apparaat is nog een houten doos maar het moet zo klein worden dat het aan een riem gedragen kan worden. Het apparaat moet ook in Suriname gebouwd worden. De Codettes gaan met een agrarisch systeem, een automatisch, en op afstand te bedienen sproeiapparaat, Suriname vertegenwoordigen op een AgriHack in Rwanda, Africa. Ze vertrekken begin september en zullen twee weken doorbrengen in Rwanda.

Op de hackathon heeft het Surinaamse Robotics team, jongens van VWO en Natin, zijn ervaringen gedeeld. Dit team heeft Suriname vertegenwoordigd in de Verenigde Staten en Mexico. Het team dringt met de robots genaamd ‘Zweef Teki’ en Zweef Teki 2.0’ langzaam maar zeker door tot de lijst van landen met de betere gevechtsrobots. It Core heeft ook een hand in het Robotics gebeuren.

De organisatie en sponsoren zijn diep onder de indruk van de producties en resultaten. Theo Boomsma van IT Core is vermoeid maar heel erg blij. “Ik voel me fantastisch. Wat wil je nog meer? De hele sector is on the move. We hebben geen Google of Facebook maar alle ingrediënten zijn aanwezig. We doen robotics, we hebben financieel technologische apps gebouwd, er is een block chain opgezet. Het was een fantastisch weekend.”

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April