Column: Politieke Borrelpraat # 422
26 Aug 2018, 22:02
foto


“Zo, nu we een beetje zijn uitgeraasd over die doorwerkende salarisverhoging op vooral DNA-leden, gaan we over tot de orde van de dag.”
“Wat bedoel je? Blijven die salarissen van DNA-leden gekoppeld aan dat van een onderdirecteur? En blijven ze de onlangse verhoging ook krijgen?”
“Tuurlijk blijft alles zo. Ze zeggen: ‘we hebben er recht op, de wettige regeling is er nou eenmaal, dus klaar is case.”
“Dus ze luisteren niet naar de stem van de bevolking waarvan sommigen zeggen: ‘jullie zijn onbeheerste, ongegeneerde, ongedingenste zakkenvullers?”
“Sinds wanneer wordt er in dit land echt naar de belangen van de bevolking gekeken en naar ons geluisterd?”
“Maar wij worden wel geacht steeds naar hun kronkelpraatjes te luisteren.”
“Klopt! Zie de onderhandelingen met de Alcoa, ook zo een ding waarvan je zegt: ze zijn er al bijna een WeeKaa lang mee bezig en DNA kwebbelt en kwabbelt, maar wordt gewoon genegeerd, omdat ze geen kamerbrede vuist kunnen of willen maken.”
“Maar ons trakteren op hun kinderachtig gebekvecht en ondermaatse discussies kunnen ze wel goed.”
“Ik zeg jullie: de Presidentiёle commissie is al klaar met onderhandelen. De conceptovereenkomst wordt eind september naar DNA gestuurd.”
“Dus je denkt niet die vervolgvergadering over de Alcoa van morgen iets tastbaars in ons belang zal opleveren? Zoiets als een motie tegen die sloop van die raffinaderij te Paranam?”
“Ach nee, dat gaat nooit gebeuren, want dan weten vele van de coalitieleden dat hun ‘vreet-na-pot-luizenleven' voorbij is en zij in 2020 niet op een verkiesbare plaats terugkomen.”
“Dus die sloop van die raffinaderij gaat gewoon door?”
“Natuurlijk. Dat is al bedisseld. De vrij te komen plek heeft al een bestemming. Jullie gaan schrikken als je ziet wat daar zal komen.”
“Zie je de zwakte van onze democratie? Een Assemblee waarvan zeker de coalitie zoetgehouden wordt met allerlei voordeeltjes, zodat ze niet samen met de oppositie een vuist kunnen maken tegen wanstaltig beleid van de regering of beter: vanuit het machtscentrum.”
“Klopt! Daar tellen de belangen van de grootkapitalisten; sinds de Brokopondo-overeenkomst in elkaar werd gedraaid is dat zo, tot hij nu eruit gedraaid wordt.”
“En het werkelijke beleid in dit land wordt afgedaan met lap-lapumaatregelen, want de werkelijke aandacht ligt bij ‘Das Kapital’ en niet bij een verdeeld en met subsidies en vrije dagen zoet gehouden bevolking.”
“Als zelfs de Paus in feite niets kan doen tegen toppers in z’n kerk die zich in het verleden aan seksueel misbruik schuldig hebben gemaakt, ondanks vele luide stemmen vanuit zijn aanhang, denk je dat wij hier met wat geschreeuw en felle reacties in de media iets gaan bereiken?”
“Wat fatalistisch. Dus dan moeten we maar werkeloos blijven toekijken hoe onze natuurlijke rijkdommen over onze hoofden heen verhandeld worden?”
“Heb je een andere, bruikbare optie dan goed op je zaak, je belang te letten en daar strijd voor te leveren, zoals die bewoners van dat Eerste Rijwegproject?”
“Ai, daar is een berm snel-snel uitgegeven aan een kapitalist, tegen alle adviezen in van OW, terwijl een verzoek voor een parkeerplaats voor brengen en halen van kinderen van de school net om de hoek eerst werd toegewezen en toen ten gunste van een wondernemer werd ingetrokken.”
“Dan weet je toch dat wan tjoetjah waka, tok? Wan lekkers. Lees maar dat bericht van die buurtbewoners, dan haal je dat geknoei er met gemak uit. Tegen dit soort onfrisse zaken moeten we meteen actie voeren.”
“In een andere woonbuurt had ook zo een ‘wondernemer’ toch toestemming gehad om een casino op te zetten?”
“Zo sluiten we de gelederen op weg naar 2020 beter, dan maar te gaan schelden en schreeuwen dat Bouta weg moet. En niet meer luisteren naar dat zoetsappig en doorzichtig politiek gebabbel.”
“Jullie klagen maar, klagen maar, daarin falen we niet. Kijken jullie liever wat er voor positieve dingen de afgelopen week zijn gebeurd. Daar kan je je beleid beter op voortborduren.”
“Ooow, dat zou leuk zijn Kijk, er was een cook-out van mediawerkers, heel succesvol, het trok publiek, de commercie floreerde en eenieder was na het lekkere eten moe maar tevreden.”
“Goed, dan stel ik voor: DNA organiseert een assemblee-koekoud.”
“Ja leuk. De ene fractie doet z’n best om zijn bruine bonen met bami en doksah in bananenblad te promoten.”
“Boi, en tijdens die koekstout discussiëren ze en nemen ze wetten aan.”
“Hallooow, ik hoor zo een discussie al: ‘Geachte lid, dit voorstel is goed, o wacht, interruptie… alstublieft mevrouw: twee rijst met leguaan ingelegd in carambolasaus en gefrituurd in kokosolie, kost dertig srd. Ja mevrouw, ons lid Matoella heeft gekookt. Ja, ze kookt pittig, maar zoutloos.”
“Dan schreeuwt een ander: ’Artikel 3 moet gewijzigd worden, want die komma is vergeten, even een schorsing voorzitter… alstublieft meneer, ja, ik ben Doebai, nee, tante Jennie heeft die her’heri met appelmoessaus, gegarneerd met schijfjes gebakken ananas en gebakken ossenstaart klaargemaakt.”
“En dan blèrt eentje dwars tussen iedereen: ‘Mensjen, koopt u hier, gratisj warme pendang woroworo worst in perdekka warung oeleksaus. En u wordt meteen mediesj getjekt op sjuiker, sjout, gal en blaas, ja mevrouw, alstublieft, ja, ze noemen me Paul Pienter, de landrover, maar u krijgt korting als u twee porsies kippenbilletjessoep met kikkertong neemt. En wilt u ook kennis maken met mijn puntige schoen?”
“Wat ook heel goed gaat zijn die jongeren die aan die Hackaton meedoen, boi, digitale kennis en creativiteit, al een aantal jaren en ze worden steeds beter. Nu gaan ze hun product internationaal brengen.”
“Zie je hoe je jongeren, vooral jongens, van de straat houdt en ze stimuleert productief te zijn? Dat is de toekomst, bredere breedband dan die bredere smalband of die smallere breedband die we nu hebben.”
“Alweer die negativist. Wees toch blij dat je band hebt; smal of breed of heupband, yu abi banti.”
“Maar ook positief vind ik de goede resultaten van de glo-scholen in Nickerie, voor het zoveelste jaar scoren ze landelijk het hoogst.”
“Ja, ja, je voelt je, want als ik me niet vergis, kom je uit Nickerie.”
“Jawel meneer, ik ben Nickeriaan uit de Vesting en wij zijn eensgezind, maakt niet uit soort etnische achtergrond of geloof, in de eerste plaats zijn we Nickerianen. Daar kunnen jullie fotoh-suma met al jullie hokjes, blokjes, gokjes, lokjes, pokjes, sokjes en rokjes en verspilling nog veel van ons leren en hoe wij jullie basisvoedsel produceren om te consumeren en te exporteren.”
“Wij produceren ook, klets niet met je opgeblazen Nickeriaanse trots.”
“Jullie bauxiet is binnen honderd jaar weggegraven en gaten vol zwaar chemisch vergif, zelfs licht radioactief, zijn achterlaten. Onze rijstproductie gebruikt elk jaar weer dezelfde grond, met het water en de zon uit de natuur.”
“Maar die orga van Rotaarie, die die prijzen aan de hoogste glo-scorenden uitreikt, vraagt zich af hoe het komt dat Nickerie al jaren zo goed scoort, dat geheim is nog niet ontrafeld.”
“Wat voor geheim moet ontrafeld worden? Dat meisje dat die Go-Glo award heeft gewonnen zegt het zelf: ‘ik heb hard gestudeerd en heb de motivatie van mijn ouders.”
“Dus niet de halve dag zitten bellen op je mobiel en suffen in de klas wegens slaapgebrek of op straat hangen. En gestimuleerd worden door je beide ouders, dus mama én papa, niet alleen mama die voor alles moet zorgen omdat papa na de bevruchting of bevalling met de noorderzon en westenwind is vertrokken of die steeds in de bar zuipt of naar de hoeren loopt en thuis de boel kort en klein slaat. En dat geldt volgens mij ook voor die glo-scholen in de stad die elk jaar weer hoge scores halen.”
“Is dit een verwijt aan ons mannen?”
“Dit is een constatering. En ga me dan vertellen waarom de resultaten van Sipaliwini Brokopondo en Marowijne al jaren onder aan de ranglijst staan. Hetzelfde land, zelfde schoolsysteem, soortgelijk probleem van moedertaal en schooltaal, ook met grote afstanden naar de school, ook met beperkte financiële middelen; dan ontrafel dát geheim voor me.”
“Is dat slavernijverleden zal de schuld weer krijgen.”
“Makkelijk om het verleden de schuld van je hedendaags falen te geven.”
“Heren, ik denk dat het gelijk ergens in het midden zit. Ik denk dat elk district z’n plussen en minnen heeft; de kunst is om uit de pluspunten van elkaar te leren en de minpunten van jezelf te erkennen en serieus proberen weg te werken.”
“Ben ik helemaal eens met Jules. Nog teveel zitten we te fitten op elkaars minpunten en kraken we uit een soort van dorpsjaloezie elkaars pluspunten af.”
“Maar vele politici stimuleren dit afkraken van elkaar, omdat ze daarmee stemmenwinst denken te halen, terwijl ze onze samenleving eerder de vernieling in helpen dan hen leren en begeleiden om uit de crisis te komen en liefde en trots voor hun geboortegrond te koesteren.”
“Daar sta ik volledig achter. Vincent, een rondje Black voor mijn broeders. En dan gaan we naar huis.”
“Proost.”


Rappa