Dikan prijst Pamaka voor kalmte tijdens rouwproces
26 Aug 2018, 10:12
foto
Minister Edgar Dikan (rechts) woont de beëindiging van rouwproces van Pamaka bij. Naast hem dc Margaretha Malontie. (Foto: RO/NII)


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) is eregast bij de activiteiten rond de beëindiging van het rouwproces van de Pamaka-stam. Hij heeft de Pamaka’s geprezen voor de saamhorigheid en kalmte waarmee de stam deze periode heeft doorstaan. De minister is ook onder de indruk van de solidariteit die door de overige stammen wordt getoond.

Delegaties van haast alle stammen wonen de rituelen en feestactiviteiten op Langatabiki bij, ter afsluiting van het rouwproces rond het heengaan van granman Samuel Forster, in maart 2017. Ook van de stammen, die geen officiële delegaties hebben gezonden, zijn de afgelopen dagen grote groepen mensen aangekomen in het dorp. De rituelen rond de beëindiging van het rouwproces bij de Pamaka-stam verlopen vlot. Vrijdagmiddag heeft de stam een offerande van drank en voeding gebracht aan de vooroudergeesten, gevolgd door een uitbundig feest in de avond. Na de rituelen van dit weekend zal de rouwperiode voorbij zijn en keert de stam terug naar het normale leven. De rouwperiode werd na het heengaan van granman Samuel Forster op 10 maart 2017 ingeluid.

De bewindsman is in gezelschap van een deel van zijn staf, en andere medewerkers van het ministerie. Ook de directeuren Wensley Misiedjan en Marlon Cairo van het directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro Surinamers Binnenland (DOAS), respectievelijk de Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (SFOB), maken deel uit van de delegatie. Districtscommissarissen Margaretha Malontie van het bestuursressort Pamaka (district Sipaliwini) en Kenia Pansa van Brokopondo wonen de festiviteiten bij, meldt RO in een persbericht via het Nationaal Informatie Instituut.

De stamleiding wordt in het proces ondersteund door de commissie Pamaka van het ministerie van RO.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April