118 best geslaagde zesde klassers krijgen Go-Glo award
26 Aug 2018, 00:00
foto
Amber Gajadin uit Nickerie is landelijk de beste geslaagde. Zij wordt geflankeerd door haar moeder en onderwijsminister Lillian Ferrier. (Foto's: René Gompers)


118 best geslaagden van de zesde klas (GLO) zijn zaterdag gehuldigd met de Go Glo Award in TBL Cinemas. Amber Gajadin uit Nickerie is landelijk de beste geslaagde. De Vrije School en OS Gijsbertusstraat zijn wederom de scholen die de meeste best geslaagden hebben afgeleverd: elk negen per stuk. Om aan de Go Glo mee te kunnen doen, moet een leerling minimaal 60 punten voor zeven vakken hebben gescoord. Amber heeft 68 punten.

Landelijk doen er ongeveer 11.000 leerlingen mee aan de GLO-toets. Slechts één procent voldoet aan de eisen van Go-Glo. Nickerie heeft vaker de top Go Glo-er geleverd. Amber komt van de Rambaran Mishreschool. De organisatie is al enkele jaren op zoek naar het antwoord op “hoe komt het dat Nickerie keer op keer de top Go Glo-ers aflevert?” Het geheim is nog steeds niet ontrafeld, deelt Guido Koorndijk van Rotary Club of Paramaribo Residence aan de zaal mee.

Minister Lillian Ferrier van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is trots op de kinderen. Ook op de ouders en leerkrachten. Ze moedigt hen aan om steeds verder te gaan. Ze deelt mee dat het ministerie meer gaat doen om meer leerlingen het niveau van Go Glo te laten bereiken. Ze wil ook dat er meer kinderen slagen. “Slechts 50 procent haalt de toets in één keer,” haalt ze aan. “In Cuba haalt bijna iedereen het. Daar willen we naar toe. In Marowijne, Brokopondo en Sipaliwini hebben we landelijk het gemiddelde van 30 procent. Dat is veel te weinig. We willen echt dit jaar die districten een extra push geven.”

Amber heeft tienen gehaald voor Hoofdrekenen, Redactie & Cijferen, Algemene Taalkennis, Aardrijkskunde en Geschiedenis. Voor Tekstbegrip en Natuur Onderwijs een 9. “Ik heb heel hard gestudeerd en heb de motivatie van mijn ouders,” antwoordt Amber kort op de vraag hoe ze de resultaten heeft neergezet.

Alle Go Glo-ers zijn beladen met cadeautjes; een rugtas met inhoud, certificaten, waardebonnen, een ‘scientific calculator’, een spaarrekening met eerste inleg bij de Hakrinbank, een lunch en een uitje naar de skelterbaan. Amber krijgt daarbovenop een geldprijs van SRD 2500. Op haar gewonnen spaarrekening is ook SRD 1500 gestort. De Vrije School en OS Gijsbertusstraat hebben elk SRD 3.500 verdiend.

René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April