6e editie van de Telesur-IT Core Hackathon in volle gang
25 Aug 2018, 17:25
foto
De Codettes vertrekken binnenkort naar Rwanda, Afrika om mee te doen aan de AgriHack Challenge. (Foto's: René Gompers)


De 6e editie van de Telesur-IT Core Hackathon is in volle gang. Meer dan 30 computerprogrammeurs zetten zich in om binnen 24 uren een werkende app te bouwen voor de financiële sector. Naast de wedstrijd doen er twee ‘upscale’ groepen mee. Dit zijn teams die al een product hebben; zij gaan proberen om het in 24 uur zodanig te verbeteren dat het ‘ready’ is om grote investeerders aan te trekken.

De wedstrijd wordt gehouden in het Telesur Opleidingscentrum. De teams zijn aan elkaar gewaagd. Hack-Elite, Pipeliners, ZerOne, Bits-Please en Codex bestaan grotendeels uit ervaren programmeurs. Theo Boomsma, directeur van IT-Core, maakt nog een ronde langs de ruimtes waarin de groepen werken. De jongste deelnemer is 10 jaar. Serieus kijkt ze op het scherm van haar laptop terwijl ze haar brilletje wat bijstelt. Bij sommige teams is er nog wat tijd voor humor. Een paar blikken energiedrank staan prominent tussen de computers. “Dat zijn de deelnemers, wij zijn slechts het gereedschap,” grapt een deelnemer. Koffie werkt niet voor eenieder om 24 uur lang wakker te blijven.

Tech Bosses en de Codettes zijn de ‘upscale’ teams die voor het eerst deel uitmaken van de Hackathon. Ze hebben beiden meegedaan aan de Hackomation, een wedstrijd waarbij er apparatuur wordt gebouwd die ook met internet te gebruiken zijn. De Codettes hebben een systeem gebouwd voor de landbouw. De Tech Bosses, winnaars van de laatste hackomation, hebben een apparaat waarmee de foetus van dichtbij en op afstand gemonitord kan worden. Beide groepen pogen om in een dag hun apparaten te verbeteren. Ze gaan in elk geval hun ‘skills’ verscherpen en nieuwe bijleren, geeft Boomsma aan. “Sowieso hoe ze hun product aan een potentiële investeerder kunnen presenteren,” deelt hij mee. De Codettes vertrekken binnenkort naar Rwanda, Afrika om mee te doen aan de AgriHack Challenge. Deze wedstrijd is speciaal voor groepen die apparaten en apps bouwen voor de agrarische sector.

De 'financieel technologische' app die de organisatie op het oog heeft, moet gebruiksvriendelijk, praktisch en simpel zijn maar moet ook geld opbrengen natuurlijk. De app moet eveneens een maatschappelijke waarde hebben. “We gaan ons nu meer richten op de markt,” geeft Boomsma aan. “Het niveau van de deelnemers is heel erg hoog; ze zijn in staat om ernstige problemen te tackelen. We gaan nu de stap maken naar de grote markt, de investors, de big boys. We hebben nu de kwaliteit en de creativiteit die we nodig hadden. De producten kunnen niet meer in een ideefase blijven, ze moeten zo snel mogelijk naar de markt. Breedband helpt daar natuurlijk bij, breedband is een van de voorwaarden om internationaal mee te tellen.”

René Gompers
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March