Aanmeldingen medische beroepen blijft stijgen
24 Aug 2018, 11:09
foto
Enkele van de studenten die zijn toegelaten tot de studie Fysiotherapie. (Foto's: René Gompers)


Dit jaar hebben zich 26 kandidaten aangemeld voor de opleiding Fysiotherapie, voor Geneeskunde waren dat 205. De Anton de Kom universiteit neemt 15 nieuwe inschrijvingen aan voor de studierichting Fysiotherapie en 60 voor Geneeskunde. Een aantal studenten wordt direct toegelaten op basis van de excellente cijfers, anderen komen via een loting binnen.

In de Congreshal is woensdag door loting bepaald wie de opleidingen mogen volgen. De geselecteerden moeten zich morgen, zaterdag, allemaal hebben ingeschreven. Wie dat verzuimt te doen, verliest onherroepelijk de ‘gouden plek’ en krijgen de ‘runners up’ alsnog een kans om de studie te volgen.

Met een beschikking van Onderwijs, Wetenschappen en Cultuur is het vast aantal (numerus fixus) nieuwe studenten voor de opleidingen bepaald, deelt Jenny Johns-Christopher, secretaris van het universiteitsbestuur mee. De lijst van toegelaten studenten bestaat uit Groep A en Groep B. Groep A zijn de studenten die door hun excellente cijfers voor Wiskunde, Natuurkunde, Biologie en Scheikunde automatisch verzekerd zijn van een plek. Groep B bestaat uit studenten die met het trekken van een lot zijn toegevoegd. Bij Geneeskunde bestaat Groep A uit 30 personen, 30 moeten zich naar binnen loten. Bij Fysiotherapie bestaat groep A uit 5 en de Groep B uit 10.

Het lotingsproces waar een notaris deel van uitmaakt, is lang, ingewikkeld en bestaat uit verschillende subloterijen. De loten worden ook stuk voor stuk getrokken. Bij Geneeskunde zijn er 175 loten getrokken om te beslissen wie de volgende dertig zijn die zich mogen aansluiten. Met het lot hebben de kandidaten hun plek op de lijst zelf bepaald. Om tot groep B van Geneeskunde te behoren bijvoorbeeld moest men het geluk hebben loten te trekken met nummers vanaf 31 tot en met 60. Alles na 60 is funest. Er zijn ook loten getrokken voor ‘runners up’, een korte lijst van studenten die zich alsnog mogen inschrijven als er uitvallers zijn.

Van veel gezichten is de teleurstelling af te lezen. Sommigen pikken een traan weg en worden getroost door medestudenten. Anderen lopen direct uit de zaal als ze een verliezend nummer hebben getrokken. Weer anderen kunnen hun geluk niet op. Breed lachend nemen ze de felicitaties en brasa’s aan. Niet alle kandidaat-studenten waren aanwezig in de zaal. Hun lot is bepaald door een lid van de familie of de organisatie. Bijna allemaal hebben nadelige loten getrokken. Een man kan opgelucht weglopen, breed glimlachend begeeft hij zich terug naar zijn stoel. Het is hem gelukt om een gunstig nummer voor zijn nichtje te trekken; ze mag zich inschrijven voor Geneeskunde.

Johns-Christopher geeft aan wat de opties zijn voor de studenten die buiten de boot zijn gevallen. “Als zij in de medische sector willen blijven en aan Adek willen studeren, is de opleiding Biologie een heel geschikt alternatief. De Bachelor opleiding gaat dit jaar van start. Daar is er ook een numerus fixus voor, maar er is nog ruimte. Zij kunnen ook een andere richting opgaan zoals techniek, ze komen van de VWO met een S-pakket. Techniek is ook een alternatief.”
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April