Pg: Stoffelijke resten medewerkers Hi-Jet geïdentificeerd
22 Aug 2018, 00:00
foto
Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. (Foto: Raoul Lith)


De stoffelijke resten van piloot Donovan van Embricqs en technicus Ryatno Kertodikromo, die werkzaam waren bij Hi-Jet Helicopter Services, zijn geïdentificeerd. Zij zijn verongelukt op 23 mei 2015. Eind november 2017 is het wrak met de verkoolde lichamen ontdekt door arbeiders van een houtkapbedrijf. Het Openbaar Ministerie heeft de directe familie van de twee omgekomen medewerkers op de hoogte gesteld van het onderzoeksresultaat. Procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday bevestigt tegenover Starnieuws dat de stoffelijke resten zijn vrijgegeven aan de nabestaanden.

Een lang en technisch proces is voorafgegaan aan het moment waarop de familie geïnformeerd kon worden over de resultaten. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft informatie verkregen van onder andere de technische en tactische politieopsporing, de forensische externe deskundige (patholoog-anatoom), het forensische DNA-laboratorium, de forensische odontologie en informatie van het Nederlands Forensisch Instituut. Op basis van al deze onderzoeksgegevens heeft het OM uiteindelijk het punt bereikt om de nabestaanden te informeren over de bevindingen.

De forensische deskundigen zijn volgens de pg in staat geweest de stoffelijke resten te identificeren. Ook kon op basis van de deskundigheid van een anatoom die antropologische kennis heeft toegepast om samen met de patholoog-anatoom vast te stellen welke de resten zijn van Kertodikromo en Van Embricqs.

"Ik moet zeggen dat wij als Suriname kort na het vondst van de stoffelijke resten op 30 november terstond actie hebben uitgevoerd. De actie was tweeledig. Het achterhalen van de botresten op de locatie alsook het proces tot het veiligstellen van de restanten van de helikopter teneinde de vermoedelijke oorzaak van het ongeval te kunnen vastleggen," deelt de pg mee. Het onderzoeksproces is nog gaande met hulp van Casas.

Na de vondst van de botresten is ook wangslijm van directe familie genomen voor verwantschapsonderzoek. De patholoog-anatoom heeft de selectie van de botten gedaan voor dna-profilering in Nederland. Beide stappen zijn succesvol afgerond. Het Nederland Forensisch Instituut heeft het resultaat aangeboden waarmee de botresten van de omgekomen piloot konden worden geïdentificeerd. Hierna is vastgesteld welke resten bij wie hoorden. Op basis van het tandheelkundige dossier van Van Embriqs heeft de patholoog-anatoom met de hulp van een tandarts de schedels en onderkaken kunnen scheiden en identificeren.

Op basis van de botresten heeft de patholoog-anatoom de conclusie getrokken dat de vermoedelijke doodsoorzaak het gevolg is van waarschijnlijk hoogenergetisch multi-trauma die is ontstaan door het neerstorten van de helikopter. Het toestel is neergekomen met brandstof aan boord.

De pg merkt op dat deskundigen van Suriname én Nederland samengewerkt hebben om tot het uiteindelijke resultaat te komen. Baidjnath Panday is ingenomen met de verschillende bijdragen van deskundigen in Suriname én Nederland. De technische en tactische recherche heeft ondanks gebrekkige middelen knap werk geleverd, zegt de pg. Hij kijkt met tevredenheid terug op het resultaat.

Raoul Lith
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March