NDP: Een nieuw begin
22 Aug 2018, 00:45
foto


Assalaam o’alaikum wbr.

Beste broeders en zusters,
Meer dan 2 miljoen moslims wereldwijd hebben dit jaar deelgenomen aan de 5-daagse Hajj (bedevaart) in Saudi Arabië. De Hajj staat in het teken van reiniging en verzoening. Het afsmeken van de vergiffenis en barmhartigheid van de Almachtige en het versterken van de humaniteit en eenheid onder de moslims en de mensheid in het algemeen.

De Hajj behoort tot één van de vijf pijlers van de Islam en het is opgedragen aan elke gezonde moslim om het één keer in hun leven te volbrengen. Het wordt beschouwd als een nieuw begin voor de persoon die de Hajj aflegt. Een rein en nieuw begin door de Almachtige gegeven om een nieuw leven te leiden dat naar Zijn wil en tevredenheid is.

Moslims die deelnemen aan de Hajj doen middels rituele handelingen afstand van het materialistische van deze wereld. Zij gaan uniform gekleed omhult in het wit, zodat er geen onderscheid is tussen arm en rijk. De zware dagen van de Hajj leren de mensen omgaan met zichzelf als mens en hun tekortkomingen. Het is in deze dagen verboden om boos te worden of ruzie te maken. Tijdens deze zware pelgrimsdagen worden de mate van geduld en tolerantie van zij die deelnemen aan de Hajj getest en versterkt.

De Hajj kent verschillende onderdelen zoals het cirkelen van de Ka’aba, het bezoeken van het graf van de Profeet Muhammed swt, het beklimmen van de berg Arafat, het beklimmen van de heuvel Jabal al-Rahman (alwaar de Heilige Profeet voor het laatst heeft gepredikt en zijn volgelingen onder meer heeft opgeroepen tot gelijkheid onder de mensen en het respecteren en waarborgen van vrouwenrechten).

De routes die tijdens de Hajj worden afgelegd zijn eens door de Profeet Muhammed swt afgelegd. Deze wegen zijn terug te herleiden tot de tijd van de profeet Ibrahim (Abraham) en zijn zoon Ismael. In de Koran (Heilig Boek) staat het verhaal van de Profeet Ibrahim opgetekend. Een test van Allah om de devotie en liefde van de Profeet Ibrahim te testen. De profeet Ibrahim werd opgedragen door Allah om zijn eerst geboren zoon op te offeren. Met een zwaar hart is de Profeet Ibrahim overgegaan tot het uitvoeren van Allah’s opdracht. Bewogen door de toewijding en liefde van Profeet Ibrahim stuurde Allah een lam om in de plaats van Ismael opgeofferd te worden. Dit verhaal is dan ook de basis voor het eid-ul-adha feest (Offerfeest), welke ter afsluiting van de Hajj wordt gevierd. Op deze heilige dag worden in naam van Allah de beste, gezondste en meest geliefde vee- en stapeldieren geofferd.

Het herdenken en vieren van het offerfeest is een herinnering aan de toewijding van de profeet Ibrahim aan de Wil van Allah. Het is een moment waarbij moslims stilstaan bij de Wil van Allah en in hoeverre zij als waardige moslims hieraan gehoor geven. Het is niet alleen van belang dat moslims gehoor geven aan de Wil van de Allerhoogste. Het is de taak van ieder mens dat zij oprecht leeft met zijn/haar omgeving. Het is de taak van ieder mens om te geven aan zij die hulp nodig hebben. Het is de taak van elke persoon die beter in dit leven gesitueerd is om voldoende te delen met hen die minder hebben gekregen in deze wereld.

De NDP spreekt daarom dan ook haar wens uit dat wij elkaar blijven helpen en ondersteunen op welke wijze dan ook. Dat wij instaat zullen zijn om met zijn allen te leven naar de tevredenheid van onze Schepper. Dat wij ons allen richten op het plegen van die handelingen die God goedgezind zijn en niet vervallen in het dienen van aardse lusten en begeerten.

De NDP wenst derhalve de totale samenleving, maar in het bijzonder alle moslims, een gezegende en liefdevolle Eid-ul–Adha toe en spreekt de hoop uit dat dit het moment van een nieuw begin moge zijn.

Walaaikum o’assalaam wbr.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April