Indonesië dankt Suriname voor steun
21 Aug, 17:04
foto
De ambassade van de Republiek Indonesië in Paramaribo vierde maandag de 73e Onafhankelijkheidsdag met een receptie. (Foto: Ranu Abhelakh)


Indonesië is Suriname zeer dankbaar voor de ondersteuning om een tijdelijke zetel in de VN-Veiligheidsraad voor de periode 2019-2020, zegt ambassadeur Dominicus Supratikto van Indonesië. “Indonesië zal zich focussen op het scheppen van de voorwaarden om vrede en veiligheid mogelijk te maken en te bevorderen.”

De diplomaat sprak maandagavond tijdens een receptie ter gelegenheid van de 73e Onafhankelijkheidsdag van zijn land. Ook op regionaal niveau heeft Suriname medewerking verleend bij het proces van toekennen van een observers rol aan Indonesië binnen de Caricom. Dit opent deuren voor vriendschap en strategische samenwerking met Caricom-lidlanden, legde Supratikto het belang toe.

Waarnemend president Ashwin Adhin haalde in zijn felicitatieboodschap de goede samenwerkingsrelatie aan die verder strekt naar bijvoorbeeld de handel en investeringen via bedrijfsontwikkeling en de publiek-private partnerschappen bevordert. “De Surinaamse regering is vastbesloten om deze strategische samenwerking met de Republiek Indonesië verder te versterken. De komende gezamenlijke vergadering van de Commissie, die in september van dit jaar in Paramaribo zal plaatsvinden, getuigt van deze intenties”, gaf Adhin aan.

Samenwerking banken
Evenals de ambassadeur verwees Adhin ook naar de recente zakenreizen van vertegenwoordigers van het Surinaamse bedrijfsleven en de publieke sector naar Indonesië. De ambassade startte in 2016 met deze daze reizen en Supratikto stond zelf aan het hoofd van enkele delegaties. Die resulteerde in een beter begrip bij het bedrijfsleven van de twee landen, gaf Supratikto aan. “Als een resultaat, vestigden meubel en horeca ondernemingen zich vorig jaar in Paramaribo.”

De ambassadeur onthulde dat binnenkort een samenwerking volgt tussen Indonesian National Commercial Bank en een Surinaamse commerciële bank. De Islamic Corporation Development – een dochteronderneming van de Islamic Development Bank (ISdB) is als derde partij hierbij betrokken.

Huis voor cultuur
Een ander samenwerkingsgebied is de veeteeltsector waar de Indonesië technische assistentie geeft bij kunstmatige inseminatie, een ISdB project in Suriname. De ambassadeur noemde verder ook het beurzenprogramma van zijn land dat tal van Surinamers in de gelegenheid stelt om een technische studie te volgen in Indonesië. Als onderdeel van de diaspora en kunst- en culturele samenwerking, verzorgen twee Indonesiërs momenteel cursussen in houtsnijwerk en mattenvlechten.

Supratikto maakte vorig jaar bekend dat zijn land een Rumah Budaya Indonesia (RBI), Indonesisch huis voor cultuur wil opzetten in Paramaribo. “We hopen dat dit initatief gefinaliseerd kan worden tijden onze bilaterale commissievergadering.”
Het Indonesische ministerie van Onderwijs en Cultuur hanteert het RBI- concept vanaf 2014. Er zijn in de afgelopen jaren al in 19 landen een huis voor cultuur opgezet om de zeer diverse Indonesische cultuur te promoten. Het land kent iets meer dan 700 etniciteiten.

Indonesië, jarenlang een kolonie van Nederland, was de laatste drie jaren tot aan het zelf uitroepen van de onafhankelijkheid op 17 augustus in 1945 door Japan bezet. Afgelopen vrijdag hield de missie de traditionele vlag-hijs-ceremonie op de residentie van de ambassadeur. De onafhankelijkheidsproclamatie werd voorgelezen, waarna de ambassadeur vervolgde met de nationale filosofie en de vijf principes, die door de aanwezigen werden herhaald. Hierna ging een Imam voor in het gebed en het geheel werd afgesloten met een informeel samenzijn.