Drones jagen op coca-plantages in Colombia
21 Aug 2018, 20:29
foto
De cocateelt in Colombia is de afgelopen jaren enorm gestegen en de Amerikaanse regering heeft er bij het land op aangedrongen de productie van de plant uit te roeien. (Getty Images)


De Colombiaanse regering is begonnen drones te gebruiken om de planten waaruit cocaïne wordt geproduceerd te vernietigen. Kleine vliegtuigen geladen met herbicide worden gestuurd om te zoeken naar illegale coca-velden.

President Iván Duque is voorstander van het gebruik van het onbemande vliegtuigje om ervoor te zorgen dat schade aan aangrenzende gewassen tot een minimum wordt beperkt. Critici hebben gewaarschuwd dat de aanpak een technologische oplossing kan zijn voor een probleem waarvoor een politieke oplossing nodig is.

De Wall Street Journal meldde dat de Colombiaanse autoriteiten samengewerkt hadden met dronebedrijf Fumi Drones SAS om onbemande vliegtuigen te leveren en de politie te trainen. German Huertas, bedrijfsleider van de afdeling Operations, zei dat de drones ongeveer 90% van de coca op elk 0,4 hectare hadden vernietigd tijdens proeven in de provincie Narino in het land.

De proef omvatte de inzet van 10 drones, elk met een gewicht van 23kg en met het plantendodende chemische glyfosaat. De maatregelen maken deel uit van de oproep van president Duqué om de cocaïneproductie in Colombia uit te roeien.

In juni bracht het Amerikaanse Office of National Drug Control Policy (ONDCP) cijfers uit die erop wezen dat de coca-groei in het land een recordhoogte had bereikt, met een stijging van 11% van 465.000 hectare in 2016 naar 516.000 hectare in 2017. De toenmalige ONDCP-adjunct-directeur Jim Carroll zei: "De boodschap van president Trump aan Colombia is duidelijk: de recordgroei in de cocaïneproductie moet worden teruggedraaid."

De voorganger van Duque, Juan Manuel Santos, heeft in 2015 besproeien met glyfosaat opgeschort na waarschuwingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat de chemische stof aan kanker kan worden gekoppeld.

Een rapport van de Verenigde Naties (VN) en de WHO in 2016 ging tegen deze bevinding in en kwam tot de conclusie dat glyfosaat "waarschijnlijk geen carcinogeen risico voor mensen met zich meebrengt vanwege blootstelling via het dieet".

Na het ONDCP-rapport keurde de uittredende Santos het gebruik van drones goed om coca-gewassen te vinden en te vernietigen. Hij zei dat vanwege de hoogte van de operaties het onbemande vliegtuigje " grondbespuiting zou doen, geen luchtbesproeiing".

Het onbemande karakter van de drones maakt het onwaarschijnlijk dat confrontaties met boeren een gevaar vormen voor de operationele bemanningen, terwijl hun grootte betekent dat ze dicht bij de grond kunnen manoeuvreren om illegale gewassen te identificeren.

Deskundigen hebben echter aangedrongen op voorzichtigheid bij het vertrouwen op technologie om een probleem met diepe sociale wortels op te lossen. Schrijvend voor de denktank Brookings Institution, zegt externe beleidsdeskundige Vanda Felbab-Brown dat het bestrijden met drones "de enorme politieke consequenties van gedwongen uitroeiing niet mijdt". Ze roept de Colombiaanse regering op te investeren in alternatieve middelen van bestaan voor degenen die betrokken zijn bij de cocateelt.

"Het is een oplossing voor de korte termijn", zegt Richard Lapper, lid van het Amerikaanse programma in de denktank Chatham House. "Uiteindelijk is er veel internationale vraag naar cocaïne."

In de afgelopen jaren is er een golf aan initiatieven om drones te gebruiken om criminele activiteiten te bestrijden. Onbemande vliegtuigen werden eerder gebruikt om wilde dieren te volgen en stropers te identificeren in reservaten in Zuid-Afrika, terwijl een Marokkaans programma momenteel het gebruik van autonome drones test voor het scannen op illegale visserij op de Seychellen.

Drones zijn ook gebruikt aan de andere kant van de drugshandel. Onbemande vliegtuigen zijn gefilmd die illegale stoffen afgeven aan gevangenen in Britse gevangenissen, en in 2017 onderschepten Amerikaanse grenspolitie agenten een methamfetamine-verzending die was gedropt met behulp van een drone.

Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March