Ied-Ul-Adha ingeluid op het Onafhankelijkheidsplein
21 Aug 2018, 13:16
foto
Na jaren hebben de moslims hun gezamenlijk gebed weer op het Onafhankelijkheidsplein gedaan.(Foto's: René Gompers)


Honderden moslims zijn vanochtend bij elkaar gekomen op het Onafhankelijkheidsplein om met het Ied-gebed het offerfeest in te luiden. Drie dagen lang zullen runderen worden geslacht en worden verdeeld onder de gelovigen en de armen. Ied-Ul-Adha is een nationale vrije dag en valt dit jaar officieel op 22 augustus. De Stichting der Islamitische gemeenten in Suriname (SIS) is vandaag met de festiviteiten begonnen.

Na drie jaren heeft de SIS weer een massaal gebed gehouden op het Plein. De plek was afgesloten voor ‘rehabilitatiewerkzaamheden’. Vooral protestacties hierdoor werden geweerd. Het veld was wel beschikbaar voor grote feesten. De moslims zijn de laatste jaren voor het gezamenlijk gebed uitgeweken naar het terrein van de Kamer van Koophandel en Fabrieken.

Er is gebeden voor land, volk en de leiders. “Velen hebben het moeilijk in deze tijd van economische crisis. Het is ingewikkeld om de eindjes aan elkaar te knopen. Het nieuwe schooljaar nadert en de kosten van onderwijs zullen stijgen. Maar er is hoop,” moedigt Hendrik Amatjib in zijn preek aan. Hij drukt de gelovigen op het hart om volgens de regels zoals opgetekend in de Koran zo goed mogelijk na te leven. De zorgplicht geldt niet alleen voor de individu, maar houdt ook in dat anderen moeten worden verzorgd. Het hoeft niet altijd materieel. “Help waar je helpen kan, troost degenen die het nodig hebben. Help kinderen met hun schoolwerk,” somt Amatjib voorbeelden op.

“In een tijd waarin de regering met minder middelen de economie van het land draaiende moet houden, doet de regering er alles aan om het welzijn van haar burgers als prioriteit nummer één te stellen,” zegt minister Mike Noersalim van Binnenlandse Zaken. Hij stelt dat als de offervaardigheid die de moslims etaleren op nationaal niveau uitgevoerd zou worden, saamhorigheid, eenheid en solidariteit wel mogelijk zijn. Hij roept de samenleving op om de regering bij te staan om uiteindelijk uit de crisis te geraken. Na het gebed is een deel van de gelovigen naar hun moskee getrokken om voorbereidingen te treffen. Sommige gemeenten beginnen vandaag al met het delen van rundvlees.

René Gompers
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April