Venezuela poogt nogmaals om hyperinflatie te stoppen
21 Aug 2018, 15:20
foto
De hoeveelheid geld die nodig was om een kip te kopen op een markt in Caracas vorige week voordat de Venezolaanse valuta werd gedevalueerd. (Foto's: Reuters)


Hoe ziet hyperinflatie eruit? Het beeld van een rauwe kip naast de enorme stapels bankbiljetten die nodig waren om het te kopen, geven daar een voorbeeld van. Deze specifieke aankoop kostte vorige week 14 miljoen bolivars in Venezuela, volgens de Reuters-fotograaf die het beeld vastlegde.

Iedereen die het koopt, heeft misschien een kruiwagen nodig om zijn geld naar de slagers te brengen. Toch is de prijs sindsdien verschillende keren gestegen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de prijzen dit jaar zullen stijgen met een bijna ondenkbare 1 miljoen procent in Venezuela.

De prijzen verdubbelden elke 18 dagen, volgens de econoom Steve Hanke, die episodes van hyperinflatie heeft bestudeerd. Veel mensen lijden honger. Meer dan een miljoen hebben geprobeerd te vluchten. Het is een geen wonder dat de Venezolanen geen vertrouwen meer hebben in hun valuta.

"De centrale bank heeft steeds meer geld gedrukt om te proberen de rekeningen van de overheid te betalen, waardoor het geld dat nu al in de economie zit steeds waardeloos wordt", zegt Jeremy Thomson-Cook, econoom bij World First. De inkomsten van de overheid uit de olieproductie zijn sterk gedaald doordat de productie is gedaald. Geld – pas gedrukt en uit de ATM gehaald - verliest snel waarde.

Venezuela is nu in zijn vierde jaar van recessie. Het heeft zich aangesloten bij een trieste lijst van andere landen waarvan de economie implodeerde omdat hyperinflatie hen heeft ‘verscheurd’.

"De situatie in Venezuela is vergelijkbaar met die in Duitsland in 1923 of Zimbabwe in de late jaren 2000," zei Alejandro Werner, directeur van het IMF op het westelijk halfrond in een blog.

Zimbabwe devalueerde zijn valuta en haalde enkele nullen van zijn biljetten. Venezuela heeft deze week hetzelfde gedaan door vijf nullen te verwijderen. De actie heeft er echter niet toe geleid de problemen van Zimbabwe op te lossen. Economen zeggen dat het ook de Venezolaanse economie niet zal redden, vooral omdat het eerder dezelfde truc heeft geprobeerd.

"Ik zou zeggen dat dit een minimale kans heeft om economisch te werken," zegt Thomson-Cook. Zimbabwe eindigde met het opgeven van zijn valuta en keurde grotendeels de Amerikaanse dollar goed. Dit herstelde het vertrouwen in de economie omdat het de autoriteiten in Harare de controle over de valuta ontnam en leidde tot een stijging van de inkomens.

Venezuela probeert een versie van deze tactiek over te nemen - maar het is al snel in diskrediet gebracht door economen. Naast het verwijderen van vijf nullen uit zijn biljetten, heeft Caracas de waarde van de valuta gekoppeld aan een weinig begrepen crypto-munt die hij heeft uitgevonden, de Petro.

Petro houdt op zijn beurt verband met de waarde van de slinkende olieproductie van het land. "Het plan is onsamenhangend", zei Carlos Larrazabal, president Fedecamaras, de landelijke bedrijfsorganisatie. Digitale "valuta's" - die geen traditionele valuta zijn - zijn de laatste tijd zeer volatiel, met de bekendste Bitcoin die stijgt en vervolgens in waarde daalt. "Het zijn allemaal waardeloze activa die om elkaar heen worden verhandeld", zegt Thomson-Cook.

Jeremy Stretch van CIBC World Markets is het ermee eens. "Je moet naar de oorzaak van het probleem kijken." Deze inherente instabiliteit is er omdat de productie van olie is gedaald." Als bedrijven en economen gelijk hebben, zal er nog meer economische pijn zijn en misschien nog meer pogingen om de valuta te veranderen.

Het is onwaarschijnlijk dat de socialistische regering in Venezuela graag Zimbabwe zou volgen en de dollar zou aannemen, de valuta van zijn ideologische vijand, de Verenigde Staten. "Er is een gebrek aan vertrouwen in de overheid als geheel", zegt Stretch. Een verandering van regering is misschien het enige dat het vertrouwen in het geld van Venezuela herstelt.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April