Brazilië: Twaalf doden bij anti-drugsaanvallen
21 Aug, 00:42
foto
Braziliaanse militairen vuren hun wapens af tijdens een vuurgevecht met drugsbendes tijdens een operatie in de Alemao-sloppenwijken in Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto's: Reuters)


Minstens vijf burgers en één soldaat zijn maandag omgekomen in schietpartijen in het noorden van Rio de Janeiro. Duizenden Braziliaanse soldaten zijn de sloppenwijken binnendrongen op zoek naar drugsbendes.

Afzonderlijk zijn maandag minstens zes vermoedelijke gangsters gedood bij een brug die Rio en de naburige stad Niteroi met elkaar verbindt, meldt de politie. Vier mensen stierven tijdens de schietpartij met de politie, terwijl er nog twee zijn overleden in het ziekenhuis.

Het leger zei dat de vroege ochtendaanvallen plaatsvonden in verschillende gewelddadige wijken van de stad, waar meer dan een half miljoen mensen wonen. Het gebied is het doelwit van een federale veiligheidsoperatie van zes maanden, waar de meningen over verdeeld zijn.

Aanvankelijk had het leger gemeld dat acht mensen waren gedood. Later stelde het leger het cijfer bij en zei dat twee soldaten gewond raakten, waarbij één van hen is gestorven aan zijn verwondingen. "De operaties zijn aan de gang en er zouden meer doden kunnen zijn", zei het leger aan persbureau Reuters.

Veel mensen sloten zich op in hun huizen, uit angst om neergeschoten te worden als ze naar buiten gingen, meldde de website van Globo TV. De gezamenlijke leger- en politieoperaties, waarvan het leger zei dat ze bedoeld waren om drugsdealers weg te maken, worden uitgevoerd door 4.200 soldaten en 70 politieagenten met gepantserde voertuigen en vliegtuigen.

De soldaat die maandag is omgekomen, is de eerste die werd gedood sinds de interventie begon, zei het ministerie van Veiligheid van de deelstaat. Ruim zes maanden geleden kondigde president Michel Temer noodmaatregelen aan die het leger de macht geven om het bevel te voeren over politiediensten in de deelstaat Rio de Janeiro, waar vechtende drugsbendes en milities tot een sterke toename van geweld hebben geleid.

Sinds de operatie is begonnen, zijn zowel de moorden als het aantal mensen dat is omgekomen bij confrontaties met de politie gestegen. Er zijn twijfels over de strategie om volledig te vertrouwen op militaire tactieken. Ook is er kritiek op het gebrek aan transparantie en onduidelijke doelen van de operaties.

Bijna 64.000 mensen werden in 2017 vermoord in Brazilië, een recordaantal. Voorafgaand aan de presidentsverkiezingen in oktober is de toename van geweld, een belangrijk punt geworden. Kandidaten over het hele politieke spectrum proberen hun misdaad bestrijdende geloofwaardigheid te verbeteren en een beroep te doen op een electoraat dat een zwakke economie en buitensporige corruptie, zat is.