Column: Politieke Borrelpraat # 421
19 Aug 2018, 22:43
foto


“Hebben jullie gelezen met hoeveel die salarissen van ministers en DNA-leden per 1 september omhoog zullen gaan?”
“Daarom gingen die besprekingen met de CLO zo soepel, zonder ultimatum, zonder stakingen, want: ‘wat we jullie erbij geven, krijgen wij ook, met een beetje meer natuurlijk.”
“Vooral voor die DNA-leden van wie hun dubbele salaris ook meestijgt, vind ik het hoogst onethisch dat mijn zuur opgehoest belastinggeld daaraan besteed wordt.”
“Heb je het nog steeds niet door dat de meerderheid van vooral de stedelingen in dit land bestaat uit ex-ambtenaren en ambtenaren en hun gezinnen, ook in de assemblee? Hou je hen zoet en goed, win je de verkiezing eerder; krijg je hen massaal tegen je: y’o lasi a pasi nanga ala yu bigi fasi, leki pingi, pingi, kasi.”
“Maar zijn het ook niet deze assembleeleden die zo heftig willen dat de verhoging van de schoolgelden omlaag moet?”
“Oow, wat zijn ze toch met zoveel woorden begaan met het lot van arme ouders en arme universiteitsstudenten. Ik ga echt op hen stemmen, yeah.”
“Goedkope politiek, net als die gratis dokter op die PBM.”
“Gratis dokter, waar? En wat is die PBM?”
“Paul’s Bunkupu Market.”
“En die militair die met aanhang huis-aan-huis aan de Leiding ging dan?”
“Jeetje mang! Dat was geen militair, maar een camouflage-regenjas met mijn oranje voorzitter eronder. Die gaat tenminste door weer en wind om zijn volk te bereiken.”
“Daar is Doe toen mee begonnen. Zie Doe doen, dan Doe nadoen.”
“Nu gaat men informatie verzamelen bij de mensen om in DNA te brengen, nu pas?”
“Liever laat dan nooit. Plus de kiezers zijn het er zich van bewust dat wie ook aan de macht komt, het geen makkelijke klus zal zijn om het land te besturen.”
“Maar die DNA-leden hebben toch gelijk dat Lanti die ‘maar’ 2 miljoen extra voor inschrijfgelden van elders kan halen?”
“Van elders? Stel dat die oppositionele DNA-leden zouden voorstellen: ‘wij, we the people from the opposition in DNA, stellen 10.000 srd van onze verhoogde schade-los-telling vijf maanden lang ter beschikking van die onderwijspot,’ dan was dat maandelijks 20 x 10.000 = 200.000 srd.”
“Waw, dat tikt aan. Dat zou van duurdere, dus veel betere, politiek getuigen als ze dat hadden gezegd. Dat zou veel meer sympathie en zelfs stemmen van het arme volk opleveren, dan het maar steeds goedkoop beeren voor die stoute regering.”
“En dat zou de coalitieleden lekker voor schut zetten als ze dit niet zouden navolgen. Ik hoor Dubai al zeggen: ‘Voorzitter, als de oppositie denkt hiermee te scoren, hebben zij het glad mis. Wij van de coalitie stellen 11.000 van onze verhoogde ‘losse-schade-stelling’ ter beschikking van die sociale pot voor onderwijs. Plus degenen onder ons met een dubbel salaris maken daar 11.998 srd van.”
“Dan hadden we maandelijks meer dan een half miljoen srd in die pot, dus na vier maanden was die hele verhoging van schoolgelden dankzij onze volksvriendelijke DNA-leden, niet alleen met hun holle woorden, maar met sterke daden gedekt.”
“Bunkopupolitiek, n’a kiek
No kong nanga yu gediek
Sinsi sowt’meti nanga eling
Ding ben kaar’ing bedéling
Na so den bai a volku sting
Sinsi a ten fu Jopie Ping-Ping
Bunkopupolitiek n’a kiek
No kong nanga yu ged….”
“Yeah, Sjaak, mi lob’a poku dies, maar zing niet meer, is genoeg zo.”
“Met zijn valse stem is dit Suriflop ten top aan kop.”
“En intussen lijdt partij Strei in oprichting nu al aan een politieke leegloop; kopstukken verlaten achter elkaar de tent van meisje Noso.”
“Goed begonnen, sterk opgekomen, maar is bezig aan onderling gekijf, koppigheid en jeugdige onbezonnenheid ten onder te gaan.”
“Ach mang, altijd ben je zo negatief. Geef het nieuwe in de politiek toch ook een kans!”
“Graag, heel graag zelfs, want ook ik wil dat er een nieuwe, frisse wind gaat waaien in onze oubollige dorpspolitiek, maar dan moet je wel goed beslagen ten ijs komen, want in die politieke arena van ons worden geen grappen gemaakt, vooral als je dreigt een serieuze concurrent te worden.”
“Je moet kunnen glibberen en grabbelen, gorgelen en braken, kopstoten geven en kunnen djappen, natrappen en below the belt slaan of in de rug aanvallen of de raarste kronkels weten goed te praten.”
“Hé, daar doe je me aan mijn vriend Jim denken; die ging zich breed lachend in verband met de Alcoakwestie op 6 augustus vervoegen bij Greg op het Groene Erf.”
“En ik dacht: Jim, wat doe je daar in dat groene Hok? Daar hoor je met je kritisch en analytisch vermogen niet thuis; ze gaan je eerder gebruiken om hun gezonken schip weer boven water te krijgen.”
“Nou, vandaar dat Jim op 17 augustus stelt dat er onterecht de indruk wordt gewekt alsof hij zich in de Alcoakwestie bij de Groene oppositie aansluit.”
“Ja, maar volgens mij speelt die Jim slim en hij heeft groot gelijk: je moet een kamerbrede groep vormen tegen die Alcoakwestie, dus met de coalitie erbij, want anders heb je geen meerderheid.”
“Helemaal met je eens, maar heeft hij dat nu pas door? En waarom moest het meer dan 10 dagen duren voordat jouw Jim tot dit inzicht kwam?”
“Ik denk dat er in die 10 dagen flink met hem vanuit ‘de andere’ kant is gesproken, zo van: ‘Wat ben je daar bij Greg gaan doen? Wat scheelt je? Zoek je ruzie met ons? Wat wil je? Een verkiesbare plaats bij ons straks? Oké, maar dan is het Grexit.”
“Zou kunnen, want de Groenen hebben verklaard dat zij verbaasd zijn over de rare sprongen die Jim nu maakt, terwijl hij dagen terug het voortouw van Groen-rechts in de Alcoa-kwestie zo omarmd heeft.”
“Kijk, en het zijn nou deze onberekenbare sprongen van politici die sinds de jaren ’50 onze politiek zo tekenen. Vandaar dat ik zeg: Jim begint een ‘goede’ Suri-politicus te worden, terwijl Greggy nog veel moet leren, want hij heeft zich laten verrassen door Jim en laat die zwakte ook nog blijken in de verklaring namens de partij.”
“Dit zijn nou van die dingen die jonge of aankomende politici vaak nog moeten leren: wil je in de politiek surviven, moet je soms de vreemdste bokkensprongen kunnen maken, en die nog erbij met pientere kronkelpraat weten goed te praten.”
“Maar die geklemde euro-miljoenen van de Republic Bank zijn vrijgekomen. Dus hiermee heeft de bank duidelijk gescoord. Ze konden aantonen dat ze transparant werken, strak volgens de internationale normen.”
“Dan heeft A-sjies ToeMaar, de Klokkenluider van de oppositie, ergens gelijk als hij stelt dat het klemmen van die lai die via onze Centrale Bank ging, zo te zien dus geen politieke manoeuvre vanuit Nederland is.”
“Inderdaad, want dat argument dat het een politieke manoeuvre was, leek me al een beetje ver gezocht. Als dat zo was, waarom is de CBvS-governor dan in het begin met een batterij advocaten naar Nederland getogen om die lai los te krijgen? Dan waren toch liever ook politici meegegaan?”
“En nu niets anders meer lukt, wordt die politiek als goedkope boosdoener van stal gehaald om het onvermogen aan transparantie van onze kant goed te praten. Als de Republic Bank wel transparant kon zijn en 4 miljoen euro van zijn rekeninghouders wel kon loskrijgen, waarom kan de CBvS dat nog steeds niet doen?”
“Misschien omdat het merendeel van die euro’s zonder registratie via de cambio’s is gekocht.”
“Daarom konden alle cambio’s en die drie banken opeens wel alle registratieregels volgen, toen die 19,5 miljoen euro op Schiphol was aangehouden. Zo te zien moeten wij met de harde hand leren ons te houden aan de internationale regels.”
“Crisis in SU, maar alle vluchten vanuit Zanderij naar Nederland zijn volgeboekt. P’a moni de?”
“En ik kijk naar mijn glas en zeg: ”P’a sopi de?”Rappa