Brazilië zet extra troepen na geweld tegen migranten
19 Aug 2018, 20:51
foto
Een aanvankelijk vreedzame demonstratie ontaardde al gauw in geweld van de inwoners naar de Venezolaanse migranten. (Beeld: Al Jazeera)


Brazilië zegt dat het extra troepen naar zijn noordelijke grens zal sturen nadat inwoners van één van zijn grenssteden Venezolaanse immigranten hebben aangevallen. Honderden migranten werden gedwongen terug te vluchten naar hun land.

Het Braziliaanse Ministerie van Openbare Veiligheid zei dat het maandag nog eens 60 soldaten naar Roraima zou sturen, waardoor een contingent dat al in de noordelijke deelstaat opereert, versterkt zou worden.

De inzet werd aangekondigd uren nadat tientallen Brazilianen in de stad Pacaraima zaterdag geïmproviseerde immigrantenkampen hadden aangevallen nadat een lokale koopman was neergestoken, zwaar geslagen en beroofd. De schuldigen werden gezocht onder de Venezolaanse immigranten.

Een aanvankelijk vreedzame demonstratie werd gewelddadig toen de lokale bevolking stenen gooide naar de migranten en hun bezittingen in brand stak. Volgens de politie zijn honderden immigranten teruggekeerd naar Venezuela om aan het geweld te ontsnappen.

"Het was verschrikkelijk. Ze hebben de tenten verbrand en alles wat erin zat", vertelde de Venezolaanse Carol Marcano aan persbureau AFP. "Er waren schoten en ze staken rubberbanden in brand." Marcano voegde eraan toe dat sommige Venezolanen op de aanval reageerden door een auto met een Braziliaans kenteken te vernietigen. Een woordvoerder van de militaire politie zei dat drie Brazilianen gewond raakten in het geweld. Er was geen directe informatie beschikbaar over verwondingen bij de betrokken Venezolanen.

Tienduizenden Venezolanen zijn de afgelopen drie jaar Brazilië binnengekomen, om de economische, sociale en politieke crisis die hun thuisland heeft verwoest, te ontvluchten. Naar schatting leven 1.000 van hen in de straten van Pacaraima.

Het geweld kwam door de toenemende spanningen in delen van Latijns-Amerika over migratie veroorzaakt door de crisis in Venezuela. Volgens de Verenigde Naties (VN) zijn 2,3 miljoen Venezolanen uit hun land gevlucht - voornamelijk naar Colombia, Ecuador, Brazilië en Peru. VN-functionarissen hebben gemeld dat 1,3 miljoen van degenen die zijn gevlucht, lijden aan ondervoeding, door voedseltekorten die een belangrijk probleem in Venezuela zijn.

Ecuador heeft zaterdag nieuwe regels ingesteld die Venezolanen verbieden zonder geldig paspoort het land binnen te komen. Veel Venezolaanse migranten reizen alleen met nationale identiteitskaarten, wat voorheen voldoende was om Ecuador binnen te komen. Een vergelijkbare maatregel treedt op 25 augustus in Peru in werking.

De valuta van Venezuela is op de zwarte markt met 99,99 procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar sinds president Nicolas Maduro aan de macht kwam in april 2013. Maduro vindt dat oppositieleiders met de hulp van de VS, een economische oorlog voeren tegen zijn regering. Washington heeft vorig jaar een aantal keren sancties opgelegd tegen de regering van Maduro.

Maandag zal Venezuela nieuwe bankbiljetten uitgeven. De vijf nullen uit de munteenheid bolivar worden geschrapt. Het besluit zal volgens experts de hyperinflatie kunnen verhogen.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April