Aretha Franklin is niet meer
16 Aug 2018, 12:08
foto
Aretha Franklin (25 maart 1942 - 16 augustus 2018)


Aretha Franklin, de Queen van Soul, is niet meer. Ze was de eerste vrouw die in de Rock and Roll Hall of Fame werd opgenomen. Franklin is op 76-jarige leeftijd overleden in Detroit.

Bij de legendarische zanger werd in 2010 kanker vastgesteld. Vorig jaar kondigde ze aan dat ze zich terugtrok van muziek. Bekend om hits als Respect en Think , had ze meer dan 20 Amerikaanse nummer 1 hits in een carrière van zeven decennia. Ze gaf haar laatste optreden vorig jaar in november tijdens een gala in New York, die werd gehouden ter ondersteuning van de Elton John Aids Foundation.

Franklin werd geboren in Memphis. Haar moeder was een gospelzangeres/pianiste en haar vader een bekende baptistenpredikant. Ze werd al op jonge leeftijd getraind door gospelsterren als Mahalia Jackson en Clara Ward. Ze worstelde in de beginjaren om bekendheid, waarbij het platenlabel Columbia onzeker was over hoe ze haar indrukwekkend krachtige stem moest omlijsten.

Toen Franklin in 1966 in zee ging met Atlantic Records die haar linkte met de beroemde Muscle Shoals Rhythm Section, schoot ze naar de roem. Met de muziekformatie heeft ze enkele van haar meest soulvolle en beste optredens gehad.

Tegen 1968 was ze in heel Amerika en Europa beroemd als Lady Soul - een symbool van zwarte trots die op de cover van Time verscheen. Ze kreeg ook een prijs van Martin Luther King.

Na een in het oog springende cameo in cultkomedie The Blues Brothers scoorde ze een aantal grote hits in de jaren tachtig, waaronder Who's Zooming Who? en het duet met George Michael I Knew You Were Waiting (For Me).
Ze ontving in 2005 de presidentiële medaille van vrijheid van president George W. Bush, toen ze werd geëerd voor het veroveren van 'de harten van miljoenen Amerikanen'.

Tien jaar later bracht ze president Barack Obama tot tranen toen ze (You Make Me Feel Like) A Natural Woman op een ceremonie van Kennedy Center Honours, nadat ze eerder had opgetreden bij zijn inauguratie.
Advertenties